Εκνεύρισε τους πάντες

Έντονα ενοχλημένος ο Ερντογάν με τις δηλώσεις Ομπάμα για την ελευθερία του Τύπου
Εξαιρετικά σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς για την υπερβολική αντίδραση της Άγκυρας, σε σχέση με γερμανικό βίντεο που σατιρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο

Δυσαρεστημένος με τις επικριτικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, εμφανίστηκε Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του σχετικά λέγοντας: «Με λυπεί το γεγονός ότι τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν εν τη απουσία μου. Αυτά τα θέματα δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των συνομιλιών

με τον Μπαράκ Ομπάμα». Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον λίγο πριν από την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Δεν μου μίλησε για το θέμα αυτό.

Σε προηγούμενες τηλεφωνικές συνομιλίες μας, είχαμε μιλήσει για πιο χρήσιμα πράγματα από την ελευθερία του Τύπου». Την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη, ο Ομπάμα δήλωσε: «Δεν είναι μυστικό πως υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία που με ανησυχούν. Νομίζω ότι η προσέγγιση που υιοθετήθηκε σε σχέση με τον Τύπο μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μια πολύ ανησυχητική πορεία», προσθέτοντας πως ίδιος είχε εκφράσει αυτά τα συναισθήματα ευθέως στον Ερντογάν.

Υπάρχει ελευθερία…
Στις δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι σε άλλες συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ εξήγησε ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, τονίζοντας μάλιστα ότι οι εφημερίδες που τον έχουν χαρακτηρίσει «κλέφτη ή δολοφόνο» εξακολουθούν να εκδίδονται. «Οι εφημερίδες που με έχουν προσβάλει, εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό το είδος της προσβολής και της απειλής δεν επιτρέπεται στη Δύση. Εάν ο Ομπάμα είχε θέσει αυτό το θέμα (της ελευθερίας του Τύπου στην ατζέντα των συνομιλιών μας), θα του το είχα πει», δήλωσε.

Σκληρή γλώσσα από Σουλτς
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέκρινε χθες έντονα τον Τούρκο Πρόεδρο, αναφορικά με τις διαμαρτυρίες που εξέφρασε ο δεύτερος για ένα τραγούδι το οποίο τον σατίριζε και μεταδόθηκε από τη γερμανική τηλεόραση. Η προβολή του σατιρικού τραγουδιού εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Γερμανίας, της Γαλλίας και της ΕΕ, οι οποίες απέρριψαν τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας, η οποία μεταξύ άλλων κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χρησιμοποίησε ασυνήθιστα έντονη γλώσσα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι αποδεκτό ο Πρόεδρος μιας άλλης χώρας να ζητάει από τη Γερμανία να περιορίσει δημοκρατικά δικαιώματα, επειδή αισθάνθηκε πως τον περιγέλασαν».

«Πρέπει να το καταστήσουμε σαφές στον Ερντογάν: Στη χώρα μας έχουμε δημοκρατία. Αυτό είναι και τελείωσε... Οι πολιτικοί πρέπει να ζήσουν με τη σάτιρα, ακόμη και ο Τούρκος Πρόεδρος», δήλωσε στην εφημερίδα «Bild am Sonntag» ο Σουλτς. «Αγαπητέ κ. Ερντογάν, το παρατραβήξατε. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Η σάτιρα είναι ένα βασικό στοιχείο της δημοκρατικής κουλτούρας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος αρνήθηκε επίσης κατηγορίες ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, καθιστά την ΕΕ υπερβολικά εξαρτώμενη από την Τουρκία. «Η ΕΕ δεν εξαρτάται από την Τουρκία», τόνισε ο ίδιος.

Αρχίζει η επαναπροώθηση
Στο ίδιο πλαίσιο, περίπου 350 είναι οι αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία που έφτασαν στη Λέσβο από το Σάββατο, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Βάσει του σχεδίου της Frontex έχουν ναυλωθεί δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων, τα οποία θα μεταφέρουν συνολικά 300 άτομα. Για σήμερα έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών, ενώ ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί αύριο Τρίτη και την Τετάρτη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι πρώτες σημερινές επαναπροωθήσεις δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα και το Κονγκό.

Καταρρέει η «κυβέρνηση»
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προέβη χθες σε δήλωση σε σχέση με την αποχώρηση του ΚΕΕ από την «κυβέρνηση». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου, ο Μουστάφα Ακιντζί είπε ότι «ως Πρόεδρος δεν θέλει κρίση και ατμόσφαιρα χάους», και ότι η σταθερότητα στη διαδικασία των συνομιλιών είναι σημαντική για τη «χώρα».

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, η συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία γίνεται για το μέλλον των Τ/κ και για τις επόμενες γενιές. «Το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε να έχουμε κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής είναι η κρίση», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έλαβε κάτι επίσημο σε σχέση με το τέλος του «κυβερνητικού συνασπισμού» και ότι, όταν λάβει κάτι, τότε θα έρθει σε επαφή με τα κόμματα χωρίς καμία καθυστέρηση. Επιπλέον, κάλεσε όλους να κάνουν υπομονή για να γίνει σωστή αξιολόγηση και ότι ώς αύριο θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ομέρ Καλιοντζού είπε ότι οι «υπουργοί» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας θα δώσουν τις παραιτήσεις τους αύριο και στη συνέχεια θα γίνει κομματική συνέλευση. Το ΡΤΚ εξάλλου θα συνεδριάσει αύριο το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα