Ξανά στον βρετανικό τύπο τα κυπριακά αμπελοπούλια

Το ενδιαφέρον οργανώσεων, πολιτικών και μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία προκάλεσε μέσα στην εβδομάδα για ακόμα μία φορά η παγίδευση ωδικών πτηνών προς κατανάλωση στην Κύπρο, εντός εδάφους βρετανικών βάσεων.

Η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημείωνε πως τα παγιδευμένα πουλιά που θανατώθηκαν εντός εδάφους βρετανικής βάσης Δεκέλειας το περασμένο φθινόπωρο υπολογίζεται ότι έφτασαν τις 900.000

– το μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων 12 ετών. Τα στοιχεία βασίστηκαν σε έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό.

Η Βασιλική Εταιρεία μαζί με την οργάνωση Birdlife Cyprus (Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου), που διεξήγαγε την έρευνα, προέτρεψαν τις αρχές της βάσης να συνεχίσουν «τη θετική αρχή», που σημειώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους με την απομάκρυνση ακακιών που χρησιμοποιούνται για την παγίδευση με σκοπό να παταχθεί η δράση όσων παρανομούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η παγίδευση των πουλιών προς κατανάλωση από ανθρώπους είναι παράνομη από το 1974 στην Κύπρο, ενώ εκφράζει λύπη για την κατά τα φαινόμενα ενεργή συμμετοχή του οργανωμένου εγκλήματος σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος της RSPB Τιμ Στόου δήλωσε: «Η έκθεση υπογραμμίζει πως η παράνομη παγίδευση ωδικών πουλιών στη βρετανική στρατιωτική βάση έχει κλιμακωθεί και καλούμε το Υπουργείο Άμυνας και τις αρχές της Περιοχής Βάσης να επιλύσουν το πρόβλημα πριν από τη φετινή φθινοπωρινή μεταναστευτική περίοδο. Μία τόσο εκτεταμένη παράνομη δραστηριότητα απαιτεί τη συνεργασία όλων των αρχών στην Κύπρο και η συνεισφορά των Περιοχών Βάσεων θα πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή».

Ο βρετανικός οργανισμός χαιρέτισε, εξάλλου, την υπογραφή από τις αρχές των βάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης κατά της παράνομης παγίδευσης ωδικών πουλιών, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου διάλυσης όλων των παρανόμως φυτεμένων και μη ιθαγενών «λεωφόρων» ακακιών όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Μάρτιν Χόργουντ έφερε το θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, υποβάλλοντας στο Υπουργείο Άμυνας ερώτηση για τον αριθμό των πουλιών που έχουν θανατωθεί παρανόμως στις περιοχές των βάσεων κατά τη φθινοπωρινή μεταναστευτική περίοδο.

Στην απάντησή της η Υφυπουργός Άμυνας Άννα Σάουμπρι ανέφερε πως η διοίκηση των βάσεων δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια τον συγκεκριμένο αριθμό και ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε μη επαληθευμένες εκτιμήσεις που βασίζονται σε αυθαίρετα δεδομένα.

Πρόσθεσε ότι ο έτερος Υφυπουργός Άμυνας Μαρκ Φρανσουά συναντήθηκε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της RSPB και τον ενημέρωσε πως η διοίκηση των βάσεων και η Birdlife συμφώνησαν να συνεργαστούν επί μεθόδων συλλογής δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στην ανάλυση για τη φθινοπωρινή περίοδο του 2015.

Ο κ. Φρανσουά ανέφερε επίσης στον επικεφαλής του οργανισμού ότι περίπου το 10% των ακακιών στην περιοχή του πεδίου βολής Ακρωτηρίου Πύλας απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου του φθινοπώρου του 2014.

Η κ. Σάουμπρι πρόσθεσε πως η RSPB έχει ενημερωθεί πως η διοίκηση των βάσεων εξετάζει επιλογές απομάκρυνσης περισσότερων ακακιών από το ίδιο σημείο μέσα στο 2015 και πως η περιοχή έχει προταθεί ως ένα από τα σημεία που θα μπορούσε να μετατραπεί σε Ειδική Περιοχή Προστασίας φέτος.

Ο κ. Χόργουντ έθεσε επίσης ερώτηση προς το Φόρεϊν Όφις ζητώντας να μάθει τι παραστάσεις έχουν γίνει προς το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την υιοθέτηση από την Κύπρο του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης κατά της παράνομης παγίδευσης πουλιών.

Η υπόθεση απασχόλησε και τις βρετανικές εφημερίδες, με την Guardian να γράφει πως επί δύο μήνες το περασμένο φθινόπωρο 15.000 πουλιά θανατώνονταν κάθε μέρα στη βάση της Δεκέλειας. Η εφημερίδα ανέφερε πως παρά την απαγόρευση, όσοι γνωρίζουν μπορούν ακόμα να βρουν αμπελοπούλια στις τοπικές ταβέρνες.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα