Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου στις 28/7 η υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που θα συνεδριάσει στις 28 Ιουλίου στις 9 το πρωί, παραπέμφθηκε εκ νέου σήμερα η υπόθεση των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμπεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου και στη συνέχεια αναστέλλεται λόγω αλλαγής του κατηγορητηρίου από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής.

Η πρώτη αναστολή της υπόθεσης έγινε στις 26/04/2016

όταν είχε αποσυρθεί το παλιό κατηγορητήριο και καταχωρηθεί, αυθημερόν, νέο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας προκειμένου να συμπεριληφθεί σ` αυτό ο Διευθυντής της Enviroplan, Θεοφάνης Λώλος και η εταιρεία Enviroplan, ως νομικό πρόσωπο.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί για σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, το οποίο, κατά τη συνεδρία του το πρωί, αποφάσισε να αναστείλει εκ νέου την υπόθεση, και πάλι λόγω αλλαγής του κατηγορητηρίου, αυτή τη φορά για να προστεθούν σ` αυτό δύο νέοι κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα η Helector Cyprus Ltd και η N.E Midoriaco Ltd.

Αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας στο Κακουργιοδικείο, το νέο κατηγορητήριο καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο παρέπεμψε για δεύτερη φορά την υπόθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 28 Ιουλίου στις 9 το πρωί.

Ο αριθμός των κατηγορουμένων στην υπόθεση ανέρχεται σήμερα στους 16, εκ των οποίων οι 13 αποτελούν φυσικά πρόσωπα και οι 3 νομικά πρόσωπα. Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συνολικά 104 κατηγορίες, αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι: 1. Δημήτριος Πατσαλίδης(Δημοτικός Υπάλληλος), 2. Μιχάλης Πάντης(Δημόσιος Υπάλληλος), 3. Αντώνιος Κουρουζίδης(Συνταξιούχος), 4. Στέλιος Παπαδόπουλος(Δημόσιος Υπάλληλος), 5. Χρίστος Πέτρου(Δημόσιος Υπάλληλος), 6. Ανδρέας Λουρουτζιάτης(Δήμαρχος Λάρνακας), 7. Γεώργιος Κουλλαπής(Συνταξιούχος), 8. Νικόλας Κουλλαπής(Ιατρός), 9. Imad Baqle(Μηχανικός Μηχανολόγος), 10. Σάββας Βέργας , 11. Ευτύχιος Μαληκίδης , 12. Δημήτριος Γιαννακόπουλος(Συνταξιούχος), 13. Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών &Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), 14. Θεφάνης Λώλος(Χημικός Μηχανικός), 15. Helector Cyprus Ltd και 16. N.E MIDORIACO LTD.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με τα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμός πλαστού εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ψευδείς λογαριασμοί με σκοπό καταδολίευσης, απάτη και ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων.

Στην Ελλάδα τα αδικήματα Μπόμπολα

Ο αριθμός των μαρτύρων της υπόθεσης ανέρχεται στους 164.

Σημειώνεται ότι το Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας είχε απορρίψει το αίτημα της κυπριακών διωκτικών Αρχών για έκδοση του Προέδρου της Helector, Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το δικαστήριο δέχθηκε την επιχειρηματολογία των συνηγόρων του κ. Μπόμπολα ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται τελέστηκαν στην Ελλάδα και όχι στην Κύπρο. Στην ακρόαση ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών στις 20 Μαΐου, ο κ. Μπόμπολας ανέφερε ότι είναι Έλληνας πολίτης και επιθυμεί να δικαστεί στην Ελλάδα για οικογενειακούς και επαγγελματικούς λόγους, όπως είπε.

Η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στην εισαγγελία πρωτοδικών προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον ο κ. Μπόμπολας τέλεσε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται από τις κυπριακές Αρχές.

Εναντίον του κ. Μπόμπολα διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας για καταδολίευση, του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, πλαστογραφία, δόλια ιδιοποίηση ή τήρηση ψευδών λογαριασμών, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων.

Σχολιάζοντας τότε την εξέλιξη αυτή, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ότι «θα αναμένουμε το πλήρες κείμενο της απόφασης με το σκεπτικό για καθορισμό των επόμενων μας βημάτων”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα