Ιωαννίδης-Brexit:Μικρού βαθμού επιπτώσεις στη Κύπρο φέτος

Ο αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία από μια ενδεχόμενη απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ, του Υπουργείου Εμπορίου και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών και τμημάτων και των εμπλεκόμενων φορέων, όπως ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, CIPA, ΚΟΤ και ΠΑΣΥΞΕ.

Όπως πληροφορείται το

ΚΥΠΕ, της διευρυμένης σύσκεψης ακολούθησε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και αναμένεται να συνταχθεί έγγραφο που να κωδικοποιεί τις θέσεις όλων των πλευρών. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για εξέταση της κατάστασης μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου.

Επιπτώσεις στον τουρισμό σε δύο επίπεδα

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, που παρέστη στη σύσκεψη, εκτίμησε πως λόγω και των στενών και μακρόχρονων εμπορικών και τουριστικών και άλλων σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, αναμένεται ότι σε ενδεχόμενο Brexit, πιθανόν να προκύψουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με δύο βασικά αρνητικά στοιχεία.

Το πρώτο, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, αφορά στην αποδυνάμωση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ, που κατ` επέκταση θα επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών της ευρωζώνης που δέχονται τουριστικό ρεύμα από το ΗΒ και μία εξ αυτών οπωσδήποτε είναι και η Κύπρος, αφού το 40% των τουριστικών αφίξεων προέρχονται από το ΗΒ με έσοδα που πλησιάζουν το €1 δις ετησίως.

Τόνισε σε αυτό το σημείο πως οι όποιες επιπτώσεις από ένα Brexit δεν θα είναι άμεσες, αφού για το 2016 οι κρατήσεις έχουν ήδη γίνει. «Για φέτος οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι μικρού βαθμού», συμπλήρωσε.

«Αυτό που προέχει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε, «είναι πώς θα δραστηριοποιηθούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη, αντισταθμίζοντας τις ενδεχόμενες απώλειες από άλλους προορισμούς, είτε από την περιοχή (Ισραήλ, Λίβανος και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής ή του Αραβικού Κόλπου) ή από μακρινούς προορισμούς, όπως Ινδία, Κίνα και άλλες χώρες της ασιατικής ηπείρου”.

Το δεύτερο επίπεδο είναι κατά πόσον κατά τη μεταβατική περίοδο για την έξοδο του ΗΒ θα απαιτείται η θεώρηση διαβατηρίων. Όπως εκτίμησε ο κ. Ιωαννίδης, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρχει κάποιο πλήγμα ιδιαίτερα στην αγορά των λεγόμενων κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, που αναπτύσσονται ραγδαία λόγω της ανάλογης ανάπτυξης των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους.

«Γι` αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχουν λύσεις όπως την ηλεκτρονική προέγκριση θεώρησης, όπως έγινε για τη Ρωσία και την Ουκρανία με πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ, για να προσθέσει πως «στο κάθε τι υπάρχει λύση με την προϋπόθεση ότι ενεργήσουμε έγκαιρα και άμεσα για τα διάφορα ενδεχόμενα».

Να σημειωθεί πως σε ενδεχόμενο Brexit η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε πρόσφατα πως θα χρειαστεί περίοδος μέχρι και επτά χρόνων, προκειμένου να καθοριστεί η νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης υπέδειξε πως άλλο ζήτημα αφορά τη γενικότερη τάση της διστακτικότητας στη λήψη αποφάσεων, είτε αφορά στον τουρισμό είτε σε γενικότερες αποφάσεις οικονομικής φύσης σε περιόδους αβεβαιότητας.

Εξάλλου, από μια έξοδο του ΗΒ και αναλόγως των τελικών διευθετήσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών θα υπάρξουν και ευκαιρίες, όπως το θέμα των πολιτογραφήσεων, με ειδικούς να εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση των Βρετανών που θα επιδιώξουν να αποκτήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα