Βίζα και 5 ενταξιακά κεφάλαια ζητά από ΕΕ ο Νταβούτογλου

Για μια "μακρά μέρα", διαβουλεύσεων όπου "κάναμε ότι μπορούσαμε", έκανε λόγο ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ μετά την πολύωρη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Παρότι οι πρόσφυγες από τη Συρία συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Τουρκία", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός "πήραμε την απόφαση να τους δεχόμαστε πίσω όλους στην βάση της αρχής για κάθε έναν μετανάστη που θα επιστρέφει ένας Σύρος θα μετεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ".

Η

πρόθεση της Τουρκίας είναι "να αποθαρρύνουμε τους μετανάστες", καθώς "δεν θέλουμε να βλέπουμε νεκρούς στο αιγαίο", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που "φεύγουν να ξεφύγουν από το ΙΚ, το καθεστώς και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Επεσήμανε μάλιστα πως παρά την αθρόα εισροή, στην Τουρκία "δεν είχαμε ρατσιστές ή αντισύρους" και πως η χώρα του έχει ήδη δώσει 10 δις, κάτι που "το κατάλαβαν όλοι στην ΕΕ".

Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι ζητά από την ΕΕ:

φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, νωρίτερα από το αναμενόμενο, "το αργότερο τέλος Ιουνίου"το άνοιγμα 5 νέων κεφαλαίων, "αυτά που μας έγραψε σε επιστολή του ο Πρόεδρος Γιούνκερ", συμπληρώνοντας, "τηρώντας όμως τους κανόνες.


Ξεκαθάρισε δε ότι από τα 3 δις, ούτε ένα ευρώ δεν προορίζεται για την Τουρκία, πως η Τουρκία δεν χρειάζεται λεφτά και πως ήδη έχει ξοδέψει 10 ως 20 δις ευρώ για το προσφυγικό.

"Όλα τα λεφτά θα πάνε στους Σύρους, τις επόμενες μέρες, με προγράμματα για σχολεία, το ίδια δε θα συμβεί και στα πρόσθετα λεφτά, που η ΕΕ τα είχε ήδη υποσχεθεί καθώς το κείμενο το Νοέμβριο έλεγε πως τα 3 δις ήταν ένα αρχικό ποσό", επισημαίνει ο Νταβούτογλου.

"Δεν θέλουμε λεφτά από κανέναν, θέλουμε δίκαιη κατανομή των βαρών" ανέφερε. "Δεν φταίμε εμείς", εξηγεί και συμπληρώνει ότι υπεύθυνοι είναι ο Άσαντ, οι Ρώσοι και ο ISIS.

Τέλος ευχαρίστησε την Αγκελα Μέρκελ, τον Ντ.Τουσκ, τον Ζ.Κ.Γιούνκερ και τον Μ.Ρούττς για τη συμβολή τους στη λύση, ενώ αποκάλυψε πως μετείχε και σε παράλληλη σύσκεψη με τους Κάμερον, Ολλάντ και Μογκερίνι για τη δημιουργία "ασφαλούς ζώνης" στη βόρεια Συρία.

Κατέληξε αναφέροντας ότι ΕΕ και Τουρκία είναι "μια ομάδα, όχι δύο ομάδες," και "εργάζονται από κοινού για το μέλλον της ανθρωπότητας".

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα