Πέρασαν 16 τόνοι ντομάτες Τουρκίας

Ο Υπουργός Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι ήρθαν, αλλά είχαν σφραγίδα του τ/κυπριακού επιμελητηρίου
Είχαν περάσει από φυτοϋγειονομικό έλεγχο και βρέθηκε πως ήταν καθαρές από επιβλαβή για την υγεία φυτοφάρμακα

«Καθαροί από επιβλαβή για την υγεία φυτοφάρμακα, καθώς και με «βούλα» τουρκοκυπριακές ήταν οι δεκαέξι τόνοι ντομάτες που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων, από το επίσημο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου, στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2015.

Αυτό αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη, σε

ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τα δύο φορτία με συνολική ποσότητα 16 τόνους ντομάτες, που διακινήθηκαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Επίσημου Σημείου Διέλευσης του Αγίου Δομετίου στις 3 και 4 Οκτωβρίου, συνοδεύονταν με τα έγγραφα του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής 866/2004/ΕΚ.

Είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα
Προσθέτει ότι σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες, το Τμήμα Τελωνείων, μόλις επιβεβαίωσε ότι προσκομίσθηκαν όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τη λειτουργό του Τμήματος Γεωργίας, η οποία προέβη στον σχετικό φυτοϋγειονομικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση του φυτοϋγειονομικού ελέγχου, η λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας ενέκρινε τη διακίνηση των φορτίων στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

Ίδιο πρόσωπο παραγωγός και αποστολέας
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Τελωνείων, το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες μελέτησαν περαιτέρω τις καταγγελίες που αφορούσαν την προέλευση των ντοματών, καθότι τα συνοδευτικά έγγραφα που εκδόθηκαν από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο δήλωναν το όνομα του παραγωγού και το όνομα του αποστολέα ως το ίδιο πρόσωπο.

Η καταγγελία του Ευρωαγροτικού
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ευρωαγροτικός Σύνδεσμος είχε προβεί σε καταγγελία, ότι οι δεκαέξι τόνοι ντομάτες είχαν τουρκική προέλευση, και καταλόγιζε αδιαφορία και αμέλεια στις τελωνειακές Αρχές στα σημεία ελέγχου διέλευσης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

«Οι ντομάτες αυτές είναι ξεκάθαρο ότι είναι τουρκικής προέλευσης, αφού τόσο η ποικιλία όσο και η χρονική στιγμή της παρουσίας τους αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουν καλλιεργηθεί στα κατεχόμενα», σύμφωνα με τον Ευρωαγροτικό, ο οποίος κάλεσε τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εμπορίου και Γεωργίας όπως προβούν στις ανάλογες ενέργειες, για κατάσχεση και απόσυρση από την αγορά των 16 τόνων ντομάτας.

Και ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Προβληματισμό και ανησυχία αναφορικά με το θέμα της εισαγωγής από τις κατεχόμενες περιοχές μεγάλων ποσοτήτων ντοματών είχε εκφράσει, με ανακοίνωση, και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. Σημείωνε, μάλιστα, ότι αναφορές στον τουρκοκυπριακό Τύπο μιλούσαν για επιβλαβή για την υγεία φυτοφάρμακα, τα οποία βρέθηκαν σε ντομάτες που εισήχθησαν παράνομα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα