Με συστάσεις του Eurogroup η έξοδος της Κύπρου από μνημόνιο

Με εύσημα αλλά και αυστηρές συστάσεις, το Eurogroup ανακοίνωσε το βράδυ της 7ης Μαρτίου, την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Στην τελική του δήλωση για την Κύπρο, αναφέρει ότι η χώρα μας κατάφερε να πετύχει πολλά στα τρία χρόνια κατά τα οποία παρέμεινε σε μνημόνιο,

δεν παρέλειψε ωστόσο να πει επίσης ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια, ώστε να επιτευχθούν και όλα όσα δεν καταφέραμε να πετύχουμε εντός προγράμματος.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μίλησαν για την ανάγκη τακτοποίησης συγκεκριμένων θεμάτων:

Αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων,της ιδιωτικοποίησης της Cytaκαι των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση

Δεν παρέλειψε επίσης να δηλώσει ότι η επιτήρηση θα συνεχισθεί υπό τη μορφή της μετά μνημόνιον εποπτείας, κάθε εξάμηνο, με βάση τους νέους κανονισμούς της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup υποστήριξε την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να εξέλθει του μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής. Κρίνει επιτυχημένη την όλη εφαρμογή του προγράμματος και σημαντικά τα επιτεύγματα των τριών τελευταίων χρόνων.

Το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα στο νησί κινείται σε θετικούς ρυθμούς και ότι οι πληγές στο τραπεζικό σύστημα σταδιακά επουλώνονται. Βασικό συστατικό για την επιτυχία αποτέλεσε επίσης η δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος τόσο των αρμοδίων Αρχών, όσο και του κυπριακού λαού.

Ειδικότερα για το τραπεζικό σύστημα, το Eurogroup σημειώνει ότι έχει υποστεί βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις. Από το 2013 έχει καλυφθεί σημαντικό έδαφος στην προσπάθεια να καταστεί και πάλι βιώσιμο ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα.

ΥΠΟΙΚ: Πρέπει με σοβαρότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια

Κύπρος είναι εκτός μνημονίου", τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά το πέρας του Εurogroup.

Προειδοποίησε όμως ότι "πρέπει με σοβαρότητα και αξιοπιστία να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Και βεβαίως να μείνουμε μακρυά από ανεύθυνες προσεγγίσεις, από λαϊκισμούς και από τα λάθη του παρελθόντος".

Keywords
Τυχαία Θέματα