Βέλγιο: Kατέληξαν σε συμφωνία οι ΥΠΕΞ ΕΕ για το PNR

Κατέληξαν σε συμφωνία, οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχει θέσει το Ευρωκοινοβούλιο για το λεγόμενο «PNR».

Το «PNR» είναι η οδηγία που θα επιτρέπει την πρόσβαση των κρατών μελών, στα στοιχεία των επιβατών αεροπορικών πτήσεων στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας..

Οι τελευταίες ενστάσεις των ευρωβουλευτών σχετίζονταν με το χρονικό διάστημα που θα διατηρούνται τα εν λόγω δεδομένα,

λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. "Σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα τα κράτη μέλη συναίνεσαν έτσι ώστε το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων να ανέρχεται στους έξι μηνες", όπως ζητήθηκε από τους ευρωβουλευτές, δήλωσε μετά από τη συνεδρίαση ο Ετιέν Σνάιντερ, προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε "ισορροπημένη" τη συμφωνία, μεταξύ της "ασφάλειας των πολιτών" και της "προστασίας των προσωπικών δεδομένων".

Έχουμε λάβει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις και οι πτήσεις charter θα συπεριλαμβάνονται" στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζανέβ, αναφερόμενος σε ένα ακομά ζήτημα το οποίο παρέμενε ανοιχτό. Σύμφωνα με τον Ε. Σνάιντερ, αυτό θα γίνεται όχι σε υποχρεωτική αλλά σε «εθελοντική βάση».

Επιπλέον, οι 28 υπουργοί ενέκριναν μεταξύ άλλων την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα