Βαριά καταδίκη Ρώμης για απαγωγή Αιγύπτιου ιμάμη από CIA

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ιταλία την Τρίτη, στην υπόθεση της απαγωγής του Αιγύπτιου ιμάμη Άμπου Όμαρ, το 2003, ο οποίος είχε συλληφθεί από την CIA με τη συνεργασία των ιταλικών αρχών και ακολούθως μεταφέρθηκε στο Κάιρο.

Πρόκειται για το πρόγραμμα απαγωγών και παράτυπων κρατήσεων που εφάρμοσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με το δικαστήριο στο Στρασβούργο να έχει ήδη αποφανθεί - στο πλαίσιο προηγούμενων υποθέσεων που εκδικάστηκαν

το 2012 και 2014 - ότι το είδος της μεταχείρισης των «υψηλής αξίας κρατουμένων» ταξινομείται στην κατηγορία των βασανιστηρίων, υπό την έννοια του άρθρου 3 της Συνθήκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη σημερινή του απόφαση, το δικαστήριο επιδίκασε 70 χιλιάδες ευρώ στον ιμάμη, στον οποίο η Ρώμη είχε παραχωρήσει πολιτικό άσυλο, 15 χιλιάδες ευρώ στη σύζυγό του Ναμπίλα Γκάλι, καθώς και 30 χιλιάδες ευρώ από κοινού για δικαστικά έξοδα.

Στην περίπτωση του Άμπου Όμαρ, το δικαστήριο εντόπισε σειρά παραβιάσεων, μεταξύ άλλων, των διατάξεων για την απαγόρευση των βασανιστηρίων, για το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, για το σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και για το δικαίωμα σε αποτελεσματική θεραπεία.

Ως προς την Ναμπίλα Γκάλι, η οποία είχε αφεθεί χωρίς νέα για την τύχη του συζύγου της για μεγάλο διάστημα, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις για την απαγόρευση των βασανιστηρίων, για το σεβασμό στην ιδιωτική ζωή και για το δικαίωμα σε αποτελεσματική θεραπεία.

Έχοντας εξετάσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν εις γνώση των ιταλικών αρχών το γεγονός ότι ο αιτητής είχε πέσει θύμα μιας επιχείρησης παράτυπης κράτησης, η οποία ξεκίνησε με την απαγωγή του στην Ιταλία και συνεχίστηκε με τη μεταφορά του στην Αίγυπτο, όπου κρατήθηκε για αρκετούς μήνες.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα