ΕΔΑΔ: Επικριτής του Πούτιν δεν έτυχε δίκαιης δίκης

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δεν έτυχε δίκαιης δίκης, αποφάνθηκε σήμερα το ΕΔΑΔ, ζητώντας από τη Μόσχα να καταβάλει περίπου 56 χιλιάδες ευρώ για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα.

Η υπόθεση του κ. Ναβάλνι εκδικάστηκε από κοινού με την υπόθεση ενός άλλου Ρώσου επιχειρηματία Πετρ Οφιτσέροφ, ο οποίος είχε επίσης καταδικαστεί σε συναφή υπόθεση από τα ρωσικά δικαστήρια, και προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, εξασφαλίζοντας

αποζημιώσεις πέραν των 30 χιλιάδων ευρώ.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, Ρώσος ακτιβιστής που έχει επικρίνει στο παρελθόν τον Πρόεδρο Πούτιν, καθώς και ο επιχειρηματίας Οφιτσέροφ είχαν προσφύγει στο δικαστήριο στο Στρασβούργο, ισχυριζόμενοι ότι η ποινική δίωξη εναντίον τους - που κατέληξε το 2013 στην καταδίκη τους για υπεξαίρεση χρημάτων στην υπόθεση της κρατικής εταιρείας ξυλείας Kirovles - υπήρξε αυθαίρετη και άδικη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η καταδίκη των δύο αιτητών που ακολούθησε την εσπευσμένη εκδίκαση των υποθέσεων τους σε ξεχωριστές δίκες, τους είχε στερήσει το δικαίωμα σε βασικά εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης.

Το ρωσικό δικαστήριο είχε ερμηνεύσει το ποινικό δίκαιο αυθαίρετα και εις βάρος των δύο αιτητών, ενώ δεν κατάφερε να αντικρούσει τον ισχυρισμό ότι ο κ. Ναβάλνι είχε καταδικαστεί για τις πολιτικές του δραστηριότητες, ανέφερε το ΕΔΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου, με την οποία ο κ. Ναβάλνι καταδικάστηκε σε πενταετή καταναγκαστικά έργα, ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητάς του στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας, τον Ιούλιο του 2013, στις οποίες τελικά συμμετείχε, εξασφαλίζοντας περίπου 27% των ψήφων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα