Τζακ Στρο: Λύση μόνο με διχοτόμηση και αναγνώριση της 'ΤΔΒΚ'

«Ήρθε η ώρα να τερματίσουμε την παρωδία ότι είναι εφικτή η εξεύρεση συμφωνίας που θα ενώσει την Κύπρο σε μια ‘διζωνική, δικοινοτική’ κυβέρνηση. Η λύση είναι η διχοτόμηση του νησιού και η διεθνής αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτος στον Βορρά», αναφέρει σε άρθρο στην Independent ο πρώην Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρό.

Όπως αναφέρει ο Στρο, η Τουρκία εισέβαλε

στην Κύπρο, ως αντίδραση στο πραξικόπημα της Χούντας και μερίδας της Εθνικής Φρουράς, που ήθελαν να ανατρέψουν τον Μακάριο. «Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μακάριος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είχε εισβάλει στην Κύπρο. Ο ρητός στόχος των συνωμοτών ήταν να ενώσουν την Κύπρο με την ηπειρωτική Ελλάδα, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τις διεθνείς συμφωνίες», σημειώνει.

Ακολούθως, ο πρώην Βρετανός αξιωματούχος, υποστηρίζει ότι οι τ/κ θύλακες είχαν υποστεί 'φοβερές φρικαλεότητες', γεγονός που προκάλεσε τη δραματική αύξηση των τουρκικών δυνάμεων στο νησί το 1974.

Αρκετοί, συνεχίζει, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία αντέδρασε υπερβολικά, στέλνοντας υπέρμετρο αριθμό στρατευμάτων στο νησί. «Είναι, όμως, δύσκολο να πούμε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση έπρεπε να καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα. Ασφαλώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα το έκανε, αν μια βρετανική μειονότητα βρισκόταν κάτω από μια τέτοια απειλή».

Αφού κάνει αναφορά στο Σχέδιο Ανάν, στη βάση ενός «δικοινοτικού» και «διζωνικού» Συντάγματος και στην απόρριψή του από την ε/κ πλευρά, αναφέρει πως το πιο βασικό πρόβλημα, ήταν και παραμένει η απροθυμία των Ε/κ να υπογράψουν μια λύση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση (δυστυχώς, με τη βρετανική συναίνεση), συμφώνησε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου του 2004, ανεξάρτητα από το αν η συμφωνία είχε συναφθεί με τους Τουρκοκύπριους ή όχι. Ρίχνοντας αλάτι στην πληγή του Βορρά, όλο το νησί είναι επίσημα ενταγμένο (στην Ε.Ε), συμπεριλαμβανομένης της μη αναγνωρισμένης και μη αντιπροσωπευόμενης ΤΔΒΚ’’, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάδελφός του στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών Βαρόνη Σάιμονς, δήλωσε τότε «Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί εύλογα να ζητήσουν ότι δεν θα πρέπει να είναι τα θύματα αυτής της οπισθοδρόμησης, και ότι είναι αυτοί που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που ασφαλώς απαιτείται τώρα, είναι η κατάργηση των διακρίσεων εις βάρος των ανθρώπων και η προετοιμασία των Τ/κ, καθώς και της νομοθεσίας και της διοίκησής τους, για ευρωπαϊκή υποψηφιότητα».

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν μείνει στην απομόνωση και οι αρχικές προσπάθειες να αμβλυνθούν κάποια από τα προβλήματα, μπλοκαρίστηκαν από την ‘Κυβέρνηση της Κύπρου’, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολούθως, ο πρώην Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην τραπεζική κρίση της Κύπρου του 2012-2013, την οποία προκάλεσε, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρόλος της Κύπρου ως επιλογή offshore τραπεζών της Ρωσίας.

«Για να πετύχει μια διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι σε θέση να κερδίσουν κάτι. Από την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς, όμως, η παραχώρηση πολιτικής ισότητας στους Τουρκοκύπριους, σημαίνει την απώλεια εξουσίας. Αν το αντάλλαγμα θα ήταν η ένταξη στην ΕΕ, μια συμφωνία, κατά την άποψή μου, θα είχε επιτευχθεί. Παρόλα αυτά, όσες καλές προθέσεις και να έχει ένας Ε/κ ηγέτης, δεν θα μπορέσει να πείσει το εκλογικό του σώμα για μια τέτοια συμφωνία. Το status quo για τον νότο, είναι απλά πάρα πολύ βολικό», σημειώνει.

«Είναι η στιγμή, κατά την άποψή μου, για τη διεθνή κοινότητα, να αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει τη διαίρεση του νησιού. Αυτό θα ήταν πολύ πιο πιθανό να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, παρά να συνεχίσει την άχρηστη πορεία των διαπραγματεύσεων για μια διευθέτηση που δεν μπορεί ποτέ να γίνει», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα