Τ.Τσιελεπής:Άμεση επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που μείναμε

Την άποψη ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό από το ίδιο σημείο που σταμάτησαν, εξέφρασε το μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή για το Κυπριακό, Τουμάζος Τσιελεπής.

Ο κ. Τσιελεπής, σε δηλώσεις του στο Μεσημέρι και κάτι του Σίγμα, επεσήμανε ότι αν δούμε ιστορικά κάποια πράγματα, θα δούμε ότι τα όποια τετελεσμένα επιχειρεί να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά, γίνονται σε περιόδους που δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και όταν το τοπίο είναι ομιχλώδες σε σχέση με το ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συνομιλιών.

Χαρακτήρισε απαράδεκτες και

καταδικαστέες τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, ωστόσο είπε ότι ήταν αναμενόμενο ότι θα επιχειρούσαν κάτι τέτοιο.

Ως παράδειγμα έφερε το 1975, το 1983, το 1997, αλλά και την περίοδο μετά το 2014, με γνωστά τα όσα έγιναν από τουρκοκυπριακής πλευράς.

"Δεν είναι ακριβές το ότι τα ΗΕ, ως πρακτική, αποφεύγουν την επίρριψη ευθυνών"

Σε σχέση με τα όσα λέγονται από πλευράς κυβέρνησης, ότι δεν αναμέναμε να αποδοθούν ευθύνες γιατί δεν είχε ρόλο επιδιαιτησίας ο ΟΗΕ, ο κ. Τσιελεπής είπε ότι αυτό δεν είναι ακριβές.

Επεσήμανε ότι πολλές φορές στο παρελθόν, η έκθεση Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν καταπέλτης κατά της μίας ή της άλλης πλευράς, χωρίς αναγκαία να έχει επιδιαιτητικό ρόλο.

Ως παραδείγματα έφερε το 1993, μετά τις ιδέες Γκάλι, όπου ο τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην έκθεσή του, ήταν καταπέλτης για την τ/κ πλευρά. Το ίδιο έγινε αναίτια κατά της δικής μας πλευράς το 2014. Δεν είναι ακριβές το ότι, ως πρακτική, ο ΟΗΕ αποφεύγει την επίρριψη ευθυνών, επεσήμανε.

Συνέχισε λέγοντας ότι "συνήθως, όταν καταρρέει μια διαδικασία, ακόμα και να αποφύγει τη ρητή επίρριψη ευθυνών ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, καταγράφει τα γεγονότα στην έκθεσή του. Αυτή τη φορά, όμως, όπως τα κατέγραψε, δεν φαίνεται καμιά ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Δεν ξέρω τι έγινε και γιατί συνέβη αυτό".

Τοποθετήθηκε ξεκάθαρα μάλιστα, λέγοντας πως αν συνεχιζόταν η προσπάθεια και η διαδικασία, το πρόβλημα θα το είχε η Τουρκία, γιατί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα έβαζε στο τραπέζι το πλαίσιό του, που προνοούσε κατάργηση Συνθήκης Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της λύσης, όπως επίσης και τον μηχανισμό εφαρμογής που καταγράφει στο άτυπο έγγραφό του.

Δεν γνωρίζω τι έγινε μέσα και άλλαξαν τα δεδομένα, επεσήμανε με νόημα.

Προφανώς, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ "έχει διαφορετική ανάγνωση για το τι έγινε εκεί. Μιλά για εμπιστευτικές κατ' ιδίαν συναντήσεις, που δεν του επιτρέπουν να αποκαλύψει περισσότερα". Βάσει των συναντήσεων αυτών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε καλή πιθανότητα να καταλήξουμε ακόμα και στο θέμα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Κατέγραψε, επίσης, τη θέση του ότι η διαδικασία με τα δυο χωριστά αλληλοσυνδεδεμένα τραπέζια, δεν λειτούργησε.

"Δεν έδωσα το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες στον Άντρο Κυπριανού"

Σε ερώτημα κατά πόσο είχε ενημερώσει τον Άντρο Κυπριανού για το περιεχόμενο του άτυπου εγγράφου Γκουτέρες, ο κ. Τσιελεπής επεσήμανε ότι είδε το έγγραφο και έκανε τις παρατηρήσεις του για το συγκεκριμένο έγγραφο, όπως του είχε ζητηθεί.

Ξεκαθάρισε ότι "δεν μπορούσα να δώσω το έγγραφο στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, γιατί εκεί ήμουν ως μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή. Δεν του το έδωσα".

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η εντύπωση που είχε, ήταν ότι το εν λόγω έγγραφο είχε δοθεί σε όλη την ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή, κάτι που έμαθε ότι δεν συνέβη, πριν λίγες μόνο μέρες.

Δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αν δεν δείξουν πρόθεση οι πλευρές

"Δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αν δεν δεχθούμε το πλαίσιό του και τις θέσεις από εκεί που έμεινε η συζήτηση στο Crans-Montana", επεσήμανε.

Τα πράγματα βρίσκονταν σε τελική φάση, καταγράφεται ακριβώς το σημείο στο οποίο βρίσκονταν. Δεν είμαστε στην αρχή ή στο μέσο μιας διαδικασίας, επεσήμανε. Από εκεί πρέπει να συνεχίσουμε.

Επικίνδυνη η απόσυρση προτάσεων

Χαρακτήρισε την απόσυρση προτάσεων ως επικίνδυνη, ενώ επεσήμανε ότι οι προτάσεις στο Crans-Montana ήταν πακέτο και όχι μεμονωμένες. Επεξηγώντας ακριβώς την κατάσταση, είπε ότι μαζί με τις προτάσεις Αναστασιάδη βρίσκονται και οι προτάσεις για κατάργηση Συνθήκης Εγγυήσεων, κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων και πολλά άλλα ζητήματα που είναι υπέρ της ε/κ πλευράς. Αν αποσύρουμε προτάσεις, ενδεχομένως να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για απόσυρση και από την άλλη πλευρά.

Φανταστείτε τι έκθεση θα είχαμε αν αποσύρονταν και μάλιστα μονομερώς, τόνισε με νόημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα