Τσίπρας-Νταβούτογλου μαζί στο φιλικό αγώνα Τουρκίας-Ελλάδας

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου, παρακολούθησαν μαζί τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας – Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά την ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου ακούστηκαν αποδοκιμασίες, παρά τις συστάσεις Τούρκων παραγόντων. Όταν ολοκληρώθηκε ο εθνικός

ύμνος ακούστηκαν και παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Στις 8 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ατζέντα θα βρεθεί η προσφυγική κρίση με στόχο την αναχαίτηση της ροής των χιλιάδων προσφύγων.

Μετά τα νέα δεδομένα, που προκαλεί το τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στο Παρίσι, νέα δυναμική αποκτά το πάγιο ελληνικό αίτημα για δημιουργία «hot spots» στο έδαφος της Τουρκίας, για αντιμετώπιση του προσφυγικού στην πηγή του και πρωτίστως εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Η Αθήνα ανησυχεί πως οι πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι θ’ αποτελέσουν την καλύτερη αφορμή για χώρες, που ήταν, ήδη, αρνητικές απέναντι στο προσφυγικό να κλείσουν τα σύνορά τους και να μετατοπίσουν την επίλυση του προβλήματος σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Την τρίτη συνάντηση, στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών για το Κυπριακό, θα έχουν σήμερα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί το περιουσιακό για το οποίο στις

30 Οκτωβρίου έδωσαν κατευθυντήριες γραμμές στους δύο διαπραγματευτές, Αντρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί να συνεχίζουν τη συζήτηση.

Στις προηγούμενες δύο συναντήσεις, στις 2 και 5 Νοεμβρίου, Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, που εκκρεμούσαν, εκτός του περιουσιακού.

Ζητούμενο για τον Πρόεδρο της δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη είναι να καταλήξουν στα κριτήρια του περιουσιακού, κάτι που θα αποτελέσει κλειδί, όπως υποστηρίζεται, για την πάρα πέρα πορεία του διαλόγου.

Εντός του Νοεμβρίου οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν άλλες τρεις συναντήσεις, στις 20, 23 και 25 του μηνός.

*** Στην παρούσα εντατική φάση των συνομιλιών δεν γίνονται δημόσια δηλώσεις στο πέρας κάθε συνάντησης.

Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει αξιολόγηση του εντατικοποιημένου διαλόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα