Στη Γερμανία τώρα ο τρόμος

Ασθενοφόρο γεμάτο εκρηκτικά σε γήπεδο όπου θα βρισκόταν η Μέρκελ
Η Γαλλία συνέχισε και χθες βράδυ τις επιθέσεις σε στόχους του ISIS, ενώ Φρανσουά Ολάντ και Βλαντίμιρ Πούτιν εγκρίνουν «στενότερη συνεργασία» των υπηρεσιών πληροφοριών τους

Ενώ το αίμα δεν έχει στεγνώσει ακόμα στους δρόμους του Παρισιού κι ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να τελεί σε κατάσταση τρόμου, άλλη μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιάστηκε αλλά απετράπη στο παρά πέντε, στη Γερμανία αυτήν

τη φορά.

Ημιφορτηγό, το οποίο είχε μετατραπεί σε ασθενοφόρο, βρέθηκε γεμάτο εκρηκτικά λίγα μέτρα έξω από γήπεδο στο Αννόβερο, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας Γερμανίας-Ολλανδίας. Τον αγώνα επρόκειτο να παρακολουθήσει και η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μαζί με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που όμως ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή και δεν πήγαν στο γήπεδο.

Το γήπεδο εκκενώθηκε, όπως επίσης εκκενώθηκε και ο συναυλιακός χώρος TUI-Arena στο Αννόβερο, όπου χθες βράδυ, λίγο πριν από τον εντοπισμό των εκρηκτικών, θα έδινε συναυλία το συγκρότημα «Soehne Mannheims». Ο συναυλιακός χώρος είναι χωρητικότητας 14.000 ατόμων.

Θα ενεργοποιούσαν εκρηκτικά
Ο αρχηγός της Αστυνομίας στο Αννόβερο δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι «κάποιος μέσα στο στάδιο είχε σκοπό να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό».

«Είχαμε συγκεκριμένες ενδείξεις, ότι κάποιος μέσα στο στάδιο είχε σκοπό να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό», είπε ο επικεφαλής της Αστυνομίας της πόλης και μίλησε για «συγκεκριμένη κατάσταση κινδύνου για όλο το Αννόβερο, ενώ από την ηλεκτρονική τοπική Hannoversche Allgemeine Zeitung μεταδόθηκε ότι στο στάδιο εντοπίστηκαν «ύποπτα» άτομα.

Δεν δίνει πληροφορίες ο Υπ. Εσωτερικών
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, αργά χθες βράδυ, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ είπε ότι «η εκκένωση του σταδίου και η ακύρωση του αγώνα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη έπειτα από πολλές πληροφορίες που λάβαμε για μια πιθανή επίθεση, οι οποίες πριν από τον αγώνα πύκνωσαν πολύ».
Ο κ. Ντε Μεζιέρ δήλωσε, ακόμη, ότι δεν σκοπεύει να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, διότι αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες ή να δυσχεράνουν το έργο των Αρχών στο μέλλον.

«Προς το παρόν δεν βρήκαμε εκρηκτικά»
Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, ο Υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους διευκρίνισε ότι μέχρι την ώρα που εδίνετο η συνέντευξη, δεν είχαν βρεθεί εκρηκτικά και δεν έγιναν συλλήψεις, ενώ πρόσθεσε ότι «για την ώρα, δεν επιβεβαιώνεται ότι βρέθηκε ασθενοφόρο με εκρηκτικά κοντά στο στάδιο».
Να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε χθες επίσημα στη Γερμανία, η αστυνομία της χώρας απέτρεψε στο πρόσφατο παρελθόν 11 τρομοκρατικές επιθέσεις.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Γαλλίας
Αργά χθες βράδυ ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία της Γαλλίας βομβάρδισε χθες βράδυ για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, προπύργιο των τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

«Ακόμα κι αυτήν τη στιγμή, δέκα γαλλικά μαχητικά εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ράκας», επισήμανε ο Λε Ντριάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, γύρω στις 11 μ.μ.

Ο Γάλλος Υπουργός επιπλέον σημείωσε ότι η Ρωσία έχει κινητοποιηθεί στο θέμα της Συρίας και πλέον πλήττει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.
«Παρατηρώ ότι η Ρωσία έχει κινητοποιηθεί. Ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ έπληξαν τη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους», είπε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων, του γαλλικού ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου.

Σε συναγερμό όλη η Ευρώπη
Σε συναγερμό εξακολουθεί να παραμένει όλη η Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Χθες, δεκάδες έφοδοι έγιναν σε σπίτια στη Γαλλία, τα δύο θεωρούμενα ως κρησφύγετα των τρομοκρατών, καθώς και σε ένα όχημα. Οι έρευνες συνεχίζονται και στο Βέλγιο, ενώ οι γερμανικές Αρχές προέβησαν σε πέντε συλλήψεις σε σχέση με τις επιθέσεις. Παράλληλα, τo κείμενο της ανάληψης της ευθύνης των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι εκ μέρους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αναγνώστηκε σε ηχητικό μήνυμα, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από έναν Γάλλο τζιχαντιστή, τον Φαμπιέν Κλεν, μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Αυτός ο άνδρας, ηλικίας 35 ετών, που κατάγεται από την Τουλούζη, υπήρξε στενός συνεργάτης του Μοχάμεντ Μερά, του ανθρώπου που σκότωσε 3 στρατιωτικούς, έναν καθηγητή και τρεις μαθητές σε ένα εβραϊκό σχολείο τον Μάρτιο του 2012. Ραγδαίες και οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκρίνουν «στενότερη συνεργασία» των υπηρεσιών πληροφοριών τους, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.

Τα «βρήκαν» Γαλλία-Ρωσία
«Συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές και ένας στενότερος συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών και των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών στη δράση τους εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Ο Ρώσος Πρόεδρος, σε μια συνεδρίαση του γενικού επιτελείου στρατού, που ήταν αφιερωμένη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, διέταξε τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο να έρθουν σε «άμεση επαφή» με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle και «να συνεργαστούν» με τους Γάλλους «συμμάχους».

Ιστορική συμφωνία ΥΠΑΜ
Παράλληλα, το Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας αποδέχθηκε χθες ομόφωνα το αίτημα της Γαλλίας, για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σε συνεδρία στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, αν και δεν υιοθετήθηκε κάποια επίσημη απόφαση, συμφώνησαν αποδεχθούν το αίτημα της Γαλλίας για ενεργοποίηση του άρθρου 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με βάση το οποίο, εάν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

«Συνολική στρατηγική» από Κάμερον
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε, χθες, ότι θα παρουσιάσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο μια «συνολική στρατηγική» για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, η οποία θα περιλαμβάνει και αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αντιτίθεται στην επέκταση των πληγμάτων και στη Συρία και, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, κάλεσε το κόμμα να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Συλλήψεις στη Γερμανία
Πέντε άτομα συνελήφθησαν χθες στην πόλη Άαχεν στην ανατολική Γερμανία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, σε επιχείρηση που σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Αρχικά, η αστυνομία συνέλαβε δύο γυναίκες και έναν άνδρα, ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα. Στο Βέλγιο συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του όγδοου δράστη Σάλεχ Αμπντεσλάμ. Σύμφωνα, πάντως, με το «Der Spiegel», ανάμεσα στους συλληφθέντες δεν βρίσκεται ο Αμπντεσλάμ. Η γαλλική εφημερίδα «Le Point» έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, που δείχνει δωμάτιο ξενοδοχείου, το οποίο φαίνεται πως χρησιμοποίησε ο Σαλέχ Αμπντεσλάμ πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι. Το δωμάτιο είχε κλειστεί στο όνομά του Αμπντεσλάμ από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Εκτιμάται ότι είναι το ένα από τα δύο κρησφύγετα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης στο Παρίσι. Το άλλο, ένα διαμέρισμα στο Μπομπινί, στο βόρειο Παρίσι, όπου οι Αρχές εκτιμούν ότι γινόταν ο σχεδιασμός της επίθεσης. Σύμφωνα με τη «Liberation», το σπίτι είχε νοικιαστεί στο όνομα του Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, αδελφού του Σαλέχ, από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου. Το σπίτι βρίσκεται κοντά στo Stade de France. Ο αδελφός του Σαλέχ Αμπντεσλάμ, ο Μοχάμεντ, κάλεσε τον αδελφό του να παραδοθεί στις Αρχές.

Μυστήριο με το διαβατήριο
Μυστήριο επικρατεί γύρω από το διαβατήριο που βρέθηκε δίπλα στον καμικάζι έξω από το Stade de France. Τη Δευτέρα το βράδυ, η σερβική Αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που είχε το ίδιο ακριβώς διαβατήριο, αλλά με διαφορετική φωτογραφία. Το διαβατήριο, με το οποίο ο δράστης πέρασε από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, φέρει το όνομα του Αχμάντ αλ Μοχάμαντ, ο οποίος γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1990, στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγή που έχει γνώση της έρευνας, ο άνθρωπος αυτός έχει πεθάνει εδώ και αρκετούς μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα