Τελειώνετε με τις αναδιαρθρώσεις!

Τι θα ζητήσει ο Πρόεδρος από τους τραπεζίτες
Του λύνει τα χέρια η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας και του επιτρέπει να κτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να απαιτήσει επίσπευση

«Πέρα από το αίτημά του για επιτάχυνση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από πλευράς τραπεζών, καλό θα ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει αύριο από τους τραπεζίτες να εφαρμόζουν όλες τις πρόνοιες της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας

για τα ΜΕΔ και να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα τα οποία αυτή επιτρέπει».

Η πιο πάνω δήλωση έγινε στην εφημερίδα μας από κύκλους κοντά σε συνδέσμους δανειοληπτών οι οποίοι, όπως ανέφεραν, η οδηγία της Κεντρικής για τις αναδιαρθρώσεις μπορεί, αν εφαρμοσθεί σε όλες τις παραμέτρους της, να διευκολύνει τόσο τους οφειλέτες όσο και τις τράπεζες.

Όπως σημείωναν, η αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους τραπεζίτες δίνει την ευκαιρία συζήτησης της οδηγίας, των επιμέρους προνοιών της και της εφαρμογής της σε όλο της το εύρος.
«Αν η οδηγία της Κεντρικής εφαρμοζόταν στο σύνολό της, οι αναδιαρθρώσεις θα ήταν πολύ περισσότερες απ' ό,τι είναι σήμερα», τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι.

Το μήνυμα Αναστασιάδη
Πάντως, όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες στην εφημερίδα μας, οι πρόνοιες της οδηγίας της Κεντρικής θα τεθούν στο τραπέζι της συνάντησης.

«Το κύριο μήνυμα του Προέδρου προς τους τραπεζίτες -τόνισε- είναι ότι θα πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς με τους οποίους γίνονται οι αναδιαρθρώσεις. Δεν θα μπει όμως σε λεπτομέρειες για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό».

Δηλώσεις για τη συνάντηση με τους τραπεζίτες έκανε χθες ο Εκπρόσωπος και μετά τη σύσκεψη του Προέδρου με τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Απαντώντας σε ερώτηση για την αυριανή συνάντηση με τους τραπεζίτες, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «σίγουρα η σύσκεψη γίνεται με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταφέρει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα.

»Αντιλαμβάνεστε -πρόσθεσε- ότι αυτά τα μηνύματα θα πρέπει πρώτα ν' ακουστούν στη σύσκεψη και ακολούθως μπορεί να γίνουν και γνωστά. Αλλά, θα πρέπει ν' αναμένουμε την αυριανή συνάντηση».

Μειώσεις και εκπτώσεις
Σε παρατήρηση, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τις τράπεζες να αποδεχθούν μειώσεις ή εκπτώσεις στα δάνεια, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε:
«Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων. Δεν θα δώσει ο Πρόεδρος συγκεκριμένες, αν θέλετε, οδηγίες, δεν εναπόκειται στον Πρόεδρο να δώσει οδηγίες. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει τις δικές του θέσεις, τις δικές του απόψεις, θα γίνει συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, με στόχο να υπάρξει επιτάχυνση του ρυθμού αναδιαρθρώσεων. Είναι κάτι το οποίο παρατηρείται, θέλω να το σημειώσω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το χαιρετίζει και ευελπιστούμε ότι αυτός ο ρυθμός θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Δεν μίλησε ποτέ για κούρεμα δανείων
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στις χθεσινές δηλώσεις του, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για κούρεμα δανείων. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση, «αν ισχύει η δήλωση Αναστασιάδη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κούρεμα δανείων», ο κ. Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές ότι:

«Δεν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κούρεμα των δανείων. Δεν έχει κάνει καμιά τέτοια αναφορά, και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, που φυσικά όταν γίνονται, ισχύουν, αλλά δεν αναφέρθηκε σε κούρεμα δανείων».

Στην αυριανή σύσκεψη έχουν προσκληθεί και θα πάρουν μέρος, όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, οι επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής και του Συνεργατισμού. Η Διοικητής της Κεντρικής δεν θα είναι παρούσα, επειδή θα απουσιάζει στο εξωτερικό. Η κ. Γιωρκάτζη θα εκπροσωπηθεί δι’ αντιπροσώπου.

Τι είπαν με τη Χρυστάλλα
Για τη χθεσινή συνάντηση με την κ. Γιωρκάτζη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή ήταν κατά κύριο λόγο μια προπαρασκευαστική συνάντηση, αυτής που θα γίνει με τους τραπεζίτες αύριο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις με την κ. Γιωρκάτζη για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Πρόεδρος, παρουσιάζεται αυξανόμενος ρυθμός αναδιαρθρώσεων».

«Είναι κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει και ταυτόχρονα εξέφρασε την ανάγκη όπως επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων, και αυτό θα είναι ένα από τα κύρια μηνύματα της συνάντησης της Πέμπτης», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, επίσης, ότι «στη συνάντηση με τη Διοικητή και λαμβάνοντας υπ' όψιν και μελέτη συμβουλευτικού οίκου που εργοδότησε η ίδια η Κεντρική Τράπεζα, που αφορά τη δομή και τη μορφή διακυβέρνησής της, συμφωνήθηκε όπως από κοινού η Κυβέρνηση και η Κεντρική συνεργαστούν, ειδικότερα στο σκέλος που θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις για να προωθηθούν».

Η έρευνα για τη Διοικητή
Σε ερώτηση για την έρευνα που υπάρχει σε εξέλιξη για την κ. Γιωρκάτζη και αν συζητήθηκε αυτό το θέμα, διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκε.
«Οταν υπάρχουν εξελίξεις -είπε- θα προβούμε και σε σχετική ανακοίνωση».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για εξομάλυνση των σχέσεων Προεδρικού - Κεντρικής, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το έχουμε κατ' επανάληψιν αναφέρει ότι, πέραν από τους θεσμούς, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και μπορώ να αναφέρω ότι υπάρχει συνεργασία προς όφελος όλων».

Τέλος σε ερώτηση, αν υπάρχει πρόνοια στη μελέτη της Κεντρικής για χρονική διάρκεια της θητείας του Διοικητή, επανέλαβε ότι «πρόκειται για μελέτη, που όπως έχω αναφέρει ετοίμασε συμβουλευτικός οίκος που εργοδότησε η Κεντρική Τράπεζα. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τις όποιες λεπτομέρειες αφορούν τη μελέτη», κατέληξε.

Λίγοι γνωρίζουν την οδηγία της Κεντρικής για τα κόκκινα δάνεια
Ο βασικός στόχος της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις είναι να ελαχιστοποιηθεί το ύψος των κατασχέσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινωνικός στόχος παραμονής των δανειοληπτών στην κατοικία τους και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα μας τραπεζικοί κύκλοι και άτομα που υπηρέτησαν σε υψηλά κυβερνητικά αξιώματα, που μελέτησαν με προσοχή την οδηγία, ορισμένες μόνον τράπεζες, κυρίως ξένες, εφαρμόζουν σε κάποιο βαθμό την οδηγία, με τις υπόλοιπες να αρκούνται στην εφαρμογή εσωτερικών κανονισμών που οι ίδιες θεσπίζουν. Σημείωσαν, επίσης, ότι «θα έρθουν τα πάνω κάτω», αν οι πολίτες γνώριζαν πλήρως για τις πρόνοιες της οδηγίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανακούφιση η οποία προσφέρεται σε οφειλέτες που σήμερα πιστεύουν πως σύντομα το σπίτι τους θα βγει στο σφυρί ή ότι η επιχείρησή τους θα βάλει λουκέτο, επειδή τώρα δεν μπορούν, λόγω της κρίσης, να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι πάνω από 50 φορές στην οδηγία επαναλαμβάνεται η έκφραση ότι οι τράπεζες οφείλουν να βρουν έναν αποτελεσματικό, βιώσιμο και δίκαιο τρόπο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των οφειλετών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, «με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση».

Η οδηγία παρέχει στις τράπεζες σημαντικό αριθμό εργαλείων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε χωριστά είτε σε συνδυασμούς, ώστε να βρουν λύσεις που ταιριάζουν στην περίπτωση κάθε οφειλέτη χωριστά.

Πρόνοια μέχρι και για «αποθήκευση» δανείων
Οι επιλογς που δίδονται στις τράπεζες μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες. Στις βραχυπρόθεσμες περιλαμβάνονται:

-Καταβολή μόνον του τόκου για καθορισμένη περίοδο, μείωση του ποσού της δόσης για καθορισμένη περίοδο, δόσεις χαμηλότερες των τόκων και μείωση του επιτοκίου.

Μακροπρόθεσμες είναι οι λύσεις αναδιάρθρωσης με διάρκεια αποπληρωμής πέντε ετών και άνω με παράταση της διάρκειας του δανείου, απορρόφηση πλεονάσματος μετρητών, πρόσθετη εξασφάλιση, πώληση με συμφωνία και διαχωρισμός ενυπόθηκου δανείου.

Για το τελευταίο αναφέρεται ότι μπορεί η τράπεζα να διαχωρίσει ένα μη βιώσιμο ενυπόθηκο δάνειο σε βιώσιμο στεγαστικό, και μεταφορά του υπολοίπου σε «αποθήκη» για μεταγενέστερη εξόφληση.

Συγκεκριμένα: Το δάνειο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος προσαρμόζεται στο σωστό μέγεθος για τη εκτιμημένη τρέχουσα ικανότητα εξυπηρέτησής του από τον δανειολήπτη και το δεύτερο μέρος «αποθηκεύεται» («warehoused») από την τράπεζα, συνήθως στο βασικό επιτόκιο. Το δεύτερο μέρος είναι πληρωτέο στο μέλλον, όταν η ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη βελτιωθεί ή από τα έσοδα πώλησης υποθηκευμένης ή άλλης περιουσίας.

Υπάρχει επίσης πρόνοια για μερική αποπληρωμή, καθώς και για διαγραφή δανείων, σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα