Τσίπρας-Μοσκοβισί: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Στην άποψη ότι Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνία συνέκλιναν κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Αλέξης Τσίπρας

σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα και Ευρώπη αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις και ότι η Ελλάδα ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, αντιμετωπίζει προκλήσεις όχι μόνο αναφορικά με την οικονομική κρίση, αλλά και την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας. Γι αυτό εκτίμησε, τώρα, είναι σημαντικότερο από ποτέ να ληφθούν «γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές», συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει τη βούλησή της και αναμένει το ίδιο από τους εταίρους.

Ο Π. Μοσκοβισί, από την άλλη, συμμερίστηκε την άποψη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και τόνισε ότι από την στιγμή που η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της είναι ώρα ν’ αναλάβουν και οι εταίροι την ευθύνη τους. Προσέθεσε ότι εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πρέπει να ξεκινήσει θετικά η συζήτηση για το χρέος. Εκτίμησε ως δύσκολο να επιτευχθεί κάτι συγκεκριμένο στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αλλά όπως είπε, είναι σημαντικό να ανοίξει ο δρόμος για συζητήσεις, για μια συνολική λύση προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Στόχος συμπλήρωσε ο Α. Τσίπρας είναι να «γίνουμε μέρος της λύσης στην Ευρώπη» και ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι δεν υπάρχει πια συζήτηση περί Grexit και ότι όλοι θέλουν μια «ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την Ευρώπη». Τόνισε ότι τώρα είναι ώρα να καρπωθεί η Ελλάδα τα οφέλη των προσπαθειών της, μετά από όσα έχει υποφέρει από την κρίση και εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει «απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει εμπιστοσύνης».

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει θετική πρόοδος στη δεύτερη αξιολόγηση και δυνατότητα να καταλήξει εντός εβδομάδας η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), συμπληρώνοντας ότι η Κομισιόν είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης, αφιερωμένης στην ανάπτυξη και ότι γι αυτό δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει στη λιτότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα