Κυπριακό: Διαφορετικές οι αφετηρίες των δύο πλευρών

Αμοιβαία αποδεκτή φόρμουλα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ψάχνουν τα Ηνωμένα Έθνη. Οι διαφορετικές αφετηρίες των δύο πλευρών προβληματίζουν τον Έιντε που είχε και θα έχει ξανά, όπως όλα δείχνουν, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Διαφορετικές αφετηρίες και κυρίως εστιάζοντας σε διαφορετικούς δρόμους οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε λύση, έχουν Ε/κ και Τ/κ πλευρά.

Καθιστώντας έτσι την αγωνιώδη πρωτοβουλία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε για επανέναρξη των συνομιλιών

δρόμο γεμάτο αγκάθια και προς το παρόν τουλάχιστον ανέφικτη.

Η αρχική του εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές, γρήγορα ξεθώριασε και η εκ του σύνεγγυς διπλωματία αναμένεται να συνεχιστεί.

«Προσωπικά δεν βλέπω αγεφύρωτα θέματα αλλά έχει να κάνει πολύ με το πώς τοποθετείς τα πράγματα σε σειρά», δήλωσε ο Έιντε.

Σε πλήρη αντιδιαστολή των όσων είπε λίγο αργότερα από τα κατεχόμενα επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου.

"Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, περιλαμβανομένων των ηγετών, βλέπουν το περίγραμμα, πως θα είναι μια τελική διευθέτηση ευρύτερα. Αλλά υπάρχουν τεχνικές διαφορές στο πώς θα προχωρήσει μπροστά. Τις κατανοώ αλλά θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να τύχουν συμβιβασμού. Είναι ένα θέμα το πώς θα οργανώσεις το τελευταίο μίλι", δήλωσε ο Έιντε.

Συνέχιση της διαδικασίας σε τρία επίπεδα, επιδιώκει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Σίγμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:

Διαδικασία τριών επιπέδων

- Συζήτηση του εδαφικού, συμφωνία στα κριτήρια, αποτύπωση σε χάρτη και ορισμό ημερομηνίας πολυμερούς, παράλληλα με τον απαιτούμενο διάλογο από πριν Ελλάδας – Τουρκίας

- Συζήτηση και επίλυση των σοβαρών εκκρεμοτήτων στα άλλα τέσσερα κεφάλαια (διακυβέρνηση, οικονομία, ΕΕ, περιουσιακό)

- Επίλυση πολύ σημαντικών παρεμφερών ζητημάτων όπως η πρώτη μέρα της λύσης και η παραχώρηση οικονομικών στοιχείων στους διεθνείς οργανισμούς από το καθεστώς των κατεχόμενων.

Αφήνοντας χώρο και χρόνο στους δύο ηγέτες για να λάβουν τις όποιες αποφάσεις ο Νορβηγός διπλωμάτης, που ετοιμάζεται να μεταβεί σε Αθήνα και Άγκυρα, παραδέχθηκε ότι το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν έπληξε το μομέντουμ.

«Συζητούμε την κατάσταση μετά το Μοντ Πελεράν 2 το οποίο ήταν οπισθοδρόμηση διότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε όλα όσα αναμέναμε. Οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει ότι χρειάζονται μια σύντομη περίοδο ανασκόπησης για να σκεφτούν πώς προχωρούν. Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος τώρα τελειώνει και είμαι εδώ για να ακούσω τους δύο ηγέτες, να ακούσω τις απόψεις τους και τι μέλλει γενέσθαι», πρόσθεσε.

Τον Προεδρικό λόφο ανέβηκε μετά τον Έιντε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ο οποίος με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απορρόφησε τις όποιες ευθύνες κάποιοι ανεύθυνα επιμερίζουν στην Αθήνα, για το σημερινό αδιέξοδο

Δεν έχει καμία τέτοια άποψη. Αντιθέτως θεωρώ ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στη βάση αρχών, ανέφερε ο κ.Κυπριανού.

Ο διπλωματικός πυρετός αναμένεται να κορυφωθεί καθώς την Τετάρτη θα είναι στην Κύπρο ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ο οποίος πριν καν συναντηθεί με Αναστασιάδη – Ακιντζί θα βρεθεί με τον κύριο Έιντε.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι και οι συναντήσεις την Πέμπτη του ΥΦΕΞ των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται μέσω της διπλωματικής οδού, το κλείδωμα της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν που σίγουρα δεν θα είναι στις 4 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε λεχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα