Ο Πολ Νούταλ ο νέος ηγέτης του UKIP στην Βρετανία

Ο ευρωβουλευτής Πολ Νούταλ εξελέγη νέος ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), κερδίζοντας μία κούρσα διαδοχής του Νάιτζελ Φάρατζ που επιφύλασσε πολλά απρόοπτα.

Ο 39χρονος πρώην αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος εξασφάλισε το 62,6% των 15.000 ψήφων, επικρατώντας με άνεση της Σουζάν Έβανς και του Τζον Ρις-Έβανς.

Μιλώντας μετά από την επισημοποίηση του αποτελέσματος, ο κ. Νούταλ δεσμεύθηκε να ενώσει το διαιρεμένο κόμμα και να «κρατήσει τα πόδια της κυβέρνησης στη φωτιά» αναφορικά με το Brexit, μην επιτρέποντας δηλαδή υπαναχωρήσεις

από την ψήφο των πολιτών στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Όπως είπε, μία δειλή εκδοχή του Brexit θα συνιστούσε «προδοσία» του βρετανικού λαού και ένα ενωμένο UKIP υπό την ηγεσία του δε θα επιτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί.

Η μάχη για την ηγεσία του UKIP προκλήθηκε μετά από την απρόσμενη παραίτηση της Νταϊάν Τζέιμς, μόλις 18 ημέρες αφότου είχε κερδίσει τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές μετά από την παραίτηση του κ. Φάρατζ που ακολούθησε τη νίκη του στο δημοψήφισμα για την ΕΕ.

Ο εκ των βασικών υποψηφίων για την ηγεσία Στίβεν Γουλφ παραιτήθηκε από το κόμμα μετά από διαπληκτισμό με συνάδελφό του ευρωβουλευτή έξω από την αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την παραίτησή της από το κόμμα υπέβαλε λίγο αργότερα και η κα Τζέιμς, προκαλώντας την οργή του κ. Φάρατζ που έκανε λόγο για «παράλογο εγωϊσμό».

Ο κ. Νούταλ θεωρείται ότι είχε σχετικά καλές σχέσεις με τον κ. Φάρατζ, που σχεδόν μόνο ανέδειξε το UKIP σε σημαντική πολιτική δύναμη στη Βρετανία. Ως ηγέτης προανήγγειλε πως βασικό στόχος του UKIP θα είναι ο προσεταιρισμός απογοητευμένων παραδοσιακών ψηφοφόρων των Εργατικών στη βόρεια Αγγλία, ανθρώπων προερχόμενων από την εργατική τάξη που σε μεγάλο ποσοστό τάχθηκαν υπέρ του Brexit.

«Θέλω να αντικαταστήσουμε το Εργατικό Κόμμα και να κάνουμε το UKIP τη φωνή της πατριωτικής Βρετανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ Νούταλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα