Διαμάχη περί... μνημονίου μεταξύ Τσίπρα - Σαμαρά

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ως μόνο ρεαλιστικό τόπο συμφωνίας με τους εταίρους επιχείρησε να αναδείξει ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι δανειστές «είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το σημείο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις» και πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η πρόταση Γιουνκέρ τον «εξέπληξε δυσάρεστα», ενώ πρόσθεσε πως «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στην κρισιμότερη καμπή τους και πρόσθεσε ότι η ελληνική πρόταση αποδεικνύει στην πράξη «ότι η Ελλάδα επιδιώκει αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα βάζει τέλος στην λιτότητα και λύση ουσιαστική στο ζήτημα του χρέους. Αυτή την ευρωπαϊκή συνολική λύση στην κρίση της τελευταίας επταετίας χρειαζόμαστε. Την χρειάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη. Η λύση θα μπορούσε να σημάνει νέα εποχή για την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ακόμη, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν επίσημη θέση «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» για το αν προτείνουν στην κυβέρνηση να δεχθεί το κείμενο των δανειστών και τους εταίρους «να αποδείξουν σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δουλεύουν για εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν έναν ολόκληρο λαό γιατί αν το κάνουν να ξέρουν θα έχουν τα ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας λέγοντας ότι «παρά το μεγάλο πισωγύρισμα πεποίθηση μου είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ».

«Συμφωνία μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους» επισήμανε ο κ. Τσίπρας κατά την δευτερολογία στην Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας ακόμα πιο σαφές το μήνυμα προς τους πιστωτές. Υποστήριξε δε ότι χρονικό όριο στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει.

Επίθεση από Σαμαρά

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως η χώρα πάει σε αναγκαστικό δανεισμό και σε τρίτο Μνημόνιο.

«Η πρόταση της Τρόικας είναι να πάτε κατευθείαν σε νέο Μνημόνιο, όταν εμείς τη χώρα την βγάζαμε από το Μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τη κυβέρνηση δεν έλεγε την αλήθεια ότι η συμφωνία «έρχεται και καθαρογράφεται», υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η κυβέρνηση κορόιδεψε τον ελληνικό λαό με σημαία το δήθεν καταστροφικό email Χαρδούβελη που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τώρα οι δικοί σας λένε ότι είναι μια όαση μπροστά σε αυτά που έχετε φέρει».

Ο κ. Σαμαράς είπε πως αυτά που ζητάνε τώρα οι δανειστές είναι «τρεις φορές χειρότερα» και πρότεινε στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με βάση το email Χαρδούβελη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη που είχε πετύχει η κυβέρνησή του και μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα χαμηλά πλεονάσματα αυξάνουν τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρο της ΝΔ είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διέσυρε την χώρα στο εξωτερικό και απηύθυνε έκκληση να μπει ένα τέρμα στις συκοφαντίες, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να πάψει να «χαϊδεύει» το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί όλα τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές γιατί έτσι θα υπονόμευε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, ωστόσο, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να φέρει μία καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να προσέξει να μην γίνει «ο μοιραίος άνθρωπος της χώρας».

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και υποστήριξε πως δεν δέχεται το δίλημμα πληρωμής των δανειστών ή έξοδος από το ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα