Τσαβούσογλου: "Ναι" σε νέα Γενεύη χωρίς όμως προϋποθέσεις

"Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πρόοδο στη διαδικασία ενώ τίθενται προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα από την Ε/κ πλευρά", τονίζει σε δηλώσεις του στην κοινή διάσκεψη τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Μουσταφά Ακιντζί.

"Η στάση της Ε/κ πλευράς ευθύνεται για το ότι δεν βρέθηκε συμφωνία μέχρι τώρα για να προχωρήσει η διαδικασία", επεσήμανε.

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε ζήτημα και κάθε κεφάλαιο αλλά η πρόσεγγιση της Ε/κ πλευράς θέτει προαπαιτούμενα και αυτό δεν μπορεί

να γίνει αποδεκτό σε καμιά περίπτωση", τόνισε ο τ/κ ηγέτης.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η πρόταση Αναστασιάδη είναι ενάντια σε όσα έχουν συμφωνηθεί τόσο στο κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, όσο και με τα όσα συζητήθηκαν στη Γενεύη.

"Εμείς παραμένουμε πιστοί σε όσα προνοούσε η συμφωνία στη Γενεύη, αναμέναμε ότι και οι Ε/κ θα έκαναν το ίδιο. Εμείς δεσμευόμαστε να πάμε στη Γενεύη, αλλά χωρίς κανένα όρο και χωρίς προαπαιτούμενα", δήλωσε.

"Ευελπιστώ ότι στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουνίου η ε/κ πλευρά θα παρουσιάσει ένα διαφορετικό πιο εποικοδομητικό πρόσωπο και να υπάρξει κατάληξη σε σύγκληση μιας νέας Γενεύης", επεσήμανε.

"Πάντα διατηρούσαμε εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε", τόνισε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι "Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της διαδικασίας για μια ακόμα φορά κυρίως λόγω της πρότασης Αναστασιάδη. Οι συναντήσεις με τον Έιντε δεν βοήθησαν στο να βρεθεί συμφωνία, υπάρχει μπλοκάρισμα στη διαδικασία".

Συνέχισε λέγοντας ότι "στόχος του Αναστασιάδη είναι να επιμηκύνει την περίοδο των διαπραγματεύσεων και να κερδίσει χρόνο. Σπαταλούμε ενέργεια σε ζητήματα που δεν βοηθούν καθόλου, ενώ θα έπρεπε να αναλώνουμε ενέργεια για να βρεθεί μια λύση".

"Η ε/κ πλευρά επιδιώκει να φορτώσει τις ευθύνες στην τουρκική πλευρά, ακόμα και αν οι απαράδεκτες προϋποθέσεις έχουν τεθεί από την ε/κ πλευρά. Δεν γίνεται με καλή πρόθεση η προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην τουρκική πλευρά", συμπλήρωσε.

"Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της ε/κ πλευράς θα προκαλέσουν εντάσεις και θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις. Όσοι παραγνωρίζουν τα δικαιώματά μας στο νησί, θα πρέπει να σταματήσουν τις ενέργειες αυτές οι οποίες θα προκαλέσουν εντάσεις", ξεκαθάρισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα