Eν αναμονή της γνωμάτευσης ΓΕ η Αλληλεγγύη

"Το Εκλογοδικείο δεν αποφάσισε χθες ότι η έδρα του κόμματος μας στη Λεμεσό δεν ανήκει στην Αλληλεγγύη. Και όπως ήταν αναμενόμενο δεν προσφέρει θεραπεία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύης, υπενθυμίζοντας ότι "ο Έφορος Εκλογής είχε προχωρήσει στην ανακήρυξη του Γιώργου Παπαδόπουλου, με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, και πολιτικά κρίνοντας, και ηθικά κρίνοντας, ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη".

Το νομικό κενό το οποίο υπάρχει θα πρέπει αναμφίβολα να καλυφθεί, είτε από την κυβέρνηση, είτε με πρόταση Νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή,

αναφέρεται.

"Βρισκόμαστε εν αναμονή της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα και της απόφαση του Εφόρου Εκλογής.Εάν η απόφαση είναι η διεξαγωγή αναπληρωματικών εκλογών, ευελπιστούμε ότι θα δώσουμε τη μάχη έχοντας στο πλευρό μας τα κόμματα με τα οποία έχουμε κοινή πορεία στις Προεδρικές Εκλογές, και τα οποία προσανατολίζονται να στηρίξουν τον υποψήφιο της Αλληλεγγύης για λόγους ηθικής τάξης. Θα διερευνήσουμε επίσης όλα τα νομικά ζητήματα, τα οποία είναι καλύτερα να αναλύονται από τους ειδικούς", προστίθεται.

Σε ότι αφορά την ουσία της χθεσινής απόφασης του Εκλογοδικείου, το Κίνημα παραθέτει ορισμένες δημόσιες τοποθετήσεις έγκριτων νομικών, όπως του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος χαρακτήρισε "έκπληξη την απόφαση του Εκλογοδικείου".

Σύμφωνα με το Κίνημα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εκτιμώ ότι ορθά ο Έφορος Εκλογής σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα ανακήρυξε τον Γιώργο Παπαδόπουλο ως Βουλευτή». «Έχουμε εκλογικό αναλογικό σύστημα, που κάνει δύο δουλειές. Πρώτη δουλειά κατανέμει τις έδρες στα κόμματα που διεκδικούν και σε ποια επαρχία, και δεύτερο, ποιος από όλους τους υποψηφίους θα την πάρει». «Η απόφαση (του Εκλογοδικείου) στην ουσία παραγνωρίζει ότι πρωταρχική δουλειά του εκλογικού νόμου, είναι να καθορίζει πόσες έδρες θα πάρει το κάθε κόμμα».«Η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη με βάση το νόμο, μετά παραιτήθηκε η Ελένη Θεοχάρους, και υπάρχει ένα κενό».«Σε περίπτωση θανάτου πριν από την ανακήρυξη υπάρχει το ίδιο κενό».

Το Κίνημα σημειώνει επίσης την τοποθέτηση του έγκριτου δικηγόρου, Ανδρέα Αγγελίδη, ο οποίος "σημείωσε ότι το κενό που προέκυψε από την απόφαση του Εκλογοδικείου μπορεί να επηρεάζει γενικά και τη δεύτερη και τρίτη κατανομή των βουλευτικών εδρών".

Keywords
Τυχαία Θέματα