Τσαπατσούλικες δουλειές

Νέα αναβολή στην ψήφιση του πλαισίου λόγω της πολυπλοκότητάς τουΓια τις 16 Απριλίου μετατίθεται η εφαρμογή των εκποιήσεων και της ψήφισης του πλαισίου αφερεγγυότηταςΑπό αναβολή σε αναβολή βαδίζει η ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και ταυτόχρονα η εφαρμογή των εκποιήσεων, αφού ούτε και χθες κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της συζήτησης επί των νομοσχεδίων σε σχέση με το πρώτο μέτρο. Η νέα καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας οφείλεται

στα γκρίζα σημεία αντισυνταγματικότητας που εντοπίζονται στα νομοσχέδια, η διαφορετική ερμηνεία των άρθρων στο θέμα των εγγυητών και στην περιπλοκότητα κάποιων άρθρων. Με γνώμονα τούτο, η Βουλή αναμένεται πως αύριο θα αναστείλει εκ νέου τις εκποιήσεις μέχρι τις 16 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνέλθει η Ολομέλεια του Σώματος.

Στην ατζέντα της εν λόγω Ολομέλειας θα περιληφθούν και οι προτάσεις νόμου, οι οποίες αποτελούν δίκτυ προστασίας των δανειοληπτών για την κύρια κατοικία και της επαγγελματικής στέγης. Για επίτευξη αυτού του στόχου, οι Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών θα συνέλθουν εκτάκτως τη Μεγάλη Δευτέρα, για να συζητήσουν τις τροπολογίες των κομμάτων. Πάντως, όποια κι αν είναι η κατάληξη, πρόθεση της Βουλής, όπως αναφέρθηκε, είναι να δοθεί τέλος στο σίριαλ με τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα πριν από το Eurogroup της 23ης Απριλίου.Ετοιμάζει τροπολογίες το ΔΗΚΟΟ Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διατυπωθείσα άποψη ότι αιωρείται ακόμα το ερώτημα, εάν με το πλαίσιο αφερεγγυότητας προστατεύονται ή όχι οι εγγυητές. Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι το πλαίσιο προστασίας που συζητείται μπορεί να προστατεύσει τους δανειολήπτες και θα πρέπει, μέσα από τροπολογίες, να αναβαθμίσουμε και βελτιώσουμε την προστασία.

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει τη Δευτέρα συγκεκριμένες τροπολογίες, που θα αφορούν την καλύτερη προστασία των εγγυητών, με τη διεύρυνση των κριτηρίων εκείνων που θα δικαιούνται να ζητούν τη διαγραφή των χρεών τους, ή και θα δικαιούνται να επικαλεστούν την προστασία του πλαισίου και άλλες ρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν το όλο σύστημα. Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν παραμένουν ως προτάσεις νόμου ή εάν μετατράπηκαν σε τροπολογίες επί των νομοσχεδίων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι όλες οι προτάσεις νόμου είναι στο τραπέζι, όπως η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για την αναδρομική απαγόρευση των τόκων υπερημερίας, και θα οδηγηθούν στην ολομέλεια της Βουλής την ίδια ημέρα.Τα μηνύματα της ΕΔΕΚΟ βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως «όλες οι προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να έχουμε μια σωστή νομοθεσία, η οποία να βοηθά να γίνονται δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, και η οποία να μπορεί να υποχρεώσει τις Τράπεζες και δικαστικά ακόμα να προχωρούν σε δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, γιατί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις». Περαιτέρω, είπε πως δεν μπορούν να φορτωθούν οι εγγυητές ό,τι οι τράπεζες δεν μπορούν να αποσπάσουν από τους πρωτοφειλέτες και γι' αυτό εισηγηθήκαμε την απαλλαγή των εγγυητών από τις οποιεσδήποτε υποχρεώσεις, σε περίπτωση πτωχεύσεων ή εκποιήσεων των ενυπόθηκων ακινήτων. Καταλήγοντας, ανέφερε πως αν οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ δεν περάσουν, ούτως ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για μια σωστή νομοθεσία, το Κίνημα δεν θα μπορεί να στηρίξει οποιοδήποτε πλαίσιο.Βασική προϋπόθεση από ΕΥΡΩΚΟΟ Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή στους Προέδρους των κομμάτων με εισήγηση για τους εγγυητές, προσθέτοντας πως αν γίνει αποδεκτή, θα υπερψηφίσει τα πέντε νομοσχέδια. Αν δεν γίνει αποδεκτή, θα καταψηφίσει και τα πέντε νομοσχέδια, με ό,τι αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε. Εξήγησε ότι η εισήγηση διαλαμβάνει ότι οι τράπεζες που εκποιούν υποθηκευμένα ακίνητα σε τιμή κάτω του 80% της αρχικής αγοραίας αξίας, απαλλάσσουν τον πρωτοφειλέτη και εγγυητές.

Εξήγησε, ακόμα, ότι σε περίπτωση που οι τράπεζες θα φανούν υπεύθυνες και θα εκποιήσουν τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα σε ποσοστό πέραν του 80% της αρχικής αγοραίας αξίας, τότε θα δικαιούνται, αφού εξαντλήσουν όλη την προσπάθεια με τον πρωτοφειλέτη, να προχωρήσουμε προς τους φερέγγυους εγγυητές κατ' αναλογίαν, κατά τρόπον που να μη μετατρέπουν κανέναν από τους εγγυητές με αυτήν την κίνηση σε αφερέγγυο. Σημείωσε ότι η εισήγηση που κατέθεσε είναι πολύ καθαρή και αποτελεί το ελάχιστο που μπορεί να δεχτεί για να υπερψηφίσει τα νομοσχέδια του πλαισίου.Τροπολογία από ΟικολόγουςΟ βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι Οικολόγοι κατέθεσαν μία τροπολογία, επειδή η Κυβέρνηση προσπάθησε μέσα από το πλαίσιο να παραβιάσει αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων σε σχέση με δάνεια που έγιναν με ξένο συνάλλαγμα. Η τροπολογία βρίσκει αρκετή υποστήριξη, είπε και εξήγησε ότι αφορά τα δάνεια που έγιναν σε ελβετικό φράγκο και σε άλλο συνάλλαγμα, και διαλαμβάνει ότι πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν η ισοτιμία που υπήρχε όταν γινόταν η σύμβαση. Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η τροποποίηση θα γίνει αποδεκτή από τα κόμματα για να διορθωθεί, όσο μπορεί να διορθωθεί, αυτό το γεμάτο τρύπες νομοσχέδιο.Δεν έπεσε η ζάχαρη μες στο νερό…ΕΞΑΛΛΟΥ, σε δηλώσεις του σε σχέση με τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως «δεν έπεσε η ζάχαρη μες στο νερό», αναφερόμενος στην καθυστέρηση ψήφισης των εν λόγω πλαισίων, τονίζοντας ότι όταν τα νομοσχέδια τεθούν ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, θα πρέπει να είναι «νομοτεχνικά ορθά και να εξυπηρετούν τον στόχο της προστασίας των δανειοληπτών».

Χαρακτήρισε δε ως εύστοχη την τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ότι «η καθυστέρηση στην ψήφιση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας τις μόνες που βολεύει είναι τις τράπεζες και είναι εις βάρος των δανειοληπτών», ενώ έστειλε το εξής μήνυμα στην Τρόικα: «Εμείς στην Κύπρο δεν θα ψηφίσουμε το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου που γίνονται οι εκποιήσεις γιατί υπάρχει Τρόικα. Θα τα κάνουμε όλα αυτά πράξη, απλώς γιατί δεν τα κάναμε εδώ και δεκαετίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα