Τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από μηνιγγίτιδα

Aπό σοβαρή μόλυνση (μηνιγγίτιδα και σηψαιμία), φαίνεται να απεβίωσε το 9μηνο βρέφος στο Μακάριο Νοσοκομείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, γράφει στο paidiatros.com ο Δρ. Αδάμος Χατζήπαναγή.

Ο καλύτερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να εμβολιάσετε το παιδί σας με τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια. Πολλά μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Τα κυριότερα είναι τα εξής:

ΜηνιγγιτιδόκοκκοςΠνευμονιόκοκκοςΑιμόφιλος ινφουέντζα

Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο κυκλοφορούν σήμερα δυο σημαντικά εμβόλια. Το πρώτο προστατεύει από τέσσερα διαφορετικά στελέχη

(A, C, W-135 και Y ) και το δεύτερο μας προστατεύει από στελέχη της κατηγορίας Β. Επίσης κυκλοφορεί εμβόλιο που προστατεύει μόνο από τον μηνιγγιτιδόκοκκο C.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι πάρα πολύ επιθετικός και προκαλεί πολύ σοβαρή μηνιγγίτιδα ή / και σηψαιμία. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα δυστυχώς οι πιθανότητες να χάσουμε τον άρρωστο είναι πολύ μεγάλες.

Τα εμβόλια εναντίον του πνευμονιοκόκκου και αιμοφίλου ινφλουέντσας κυκλοφορούν στη Κύπρο και Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Η πλειοψηφία των παιδιών είναι εμβολιασμένα. Ελέγξτε με τον παιδίατρο σας αν το δικό σας παιδί είναι πλήρως εμβολιασμένο με τα πιο πάνω εμβόλια.

Ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν να προστατεύσω το παιδί μου;

1. Να μην μοιράζεται το παιδί τα προσωπικά του αντικείμενα

Ένα παιδί μπορεί να κολλήσει μηνιγγίτιδα όταν έρθει σε επαφή με τις εκκρίσεις (σάλιο, πτύελα, μύξες) του ασθενή. Γι αυτό το παιδί σας δεν πρέπει να μοιράζεται οποιοδήποτε προσωπικό αντικείμενο όπως ποτήρια νερού, μπουκάλια νερό, καλαμάκια, οδοντόβουρτσες, κραγιόν ή λιπ-γκλος, κτλ.

2. Να μην αφήνετε το παιδί σας να έρχεται σε επαφή με άλλα άρρωστα παιδιά

Φυσικά όταν το δικό σας παιδί είναι άρρωστο καλό είναι να μένει στο σπίτι μέχρι να αναρρώσει. Επίσης, μάθετε το παιδί σας όταν φταρνίζεται ή βήχει να βάζει το χέρι μπροστά στο στόμα ή να χρησιμοποιεί μαντιλάκι.

3. Μάθετε το παιδί σας να πλένει τα χέρια του σωστά και τακτικά

Να χρησιμοποιεί ζεστό νερό και σαπούνι. Να βεβαιωθεί ότι το σαπούνι απλώθηκε σε όλες τις περιοχές των χεριών του (Μέσα και έξω) και σε όλα τα δάκτυλα. Να πλένει τα χέρια του τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να τα ξεπλύνει και να τα στεγνώσει με μια καθαρή πετσέτα.

Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα