Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ: Κεντρικός πυλώνας η ενέργεια

Με την εισήγηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για πολυεθνική περιφερειακή δύναμη και συνεργασίες σε τομείς πέραν αυτών της ενέργειας, του τουρισμού και της καινοτομίας, ολοκληρώθηκε η τριμερής Κύπρου - Ελλαδας - Ισραήλ.

Κατά την ομιλία τους και οι τρεις ηγέτες έκαναν αναφορά στην αλληλοβοήθεια που προσέφεραν στις πυρκαγιές που ξέσπασαν τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, ανέφερε πως κατά τη

σημερινή συνάντηση συζητήθηκε η διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών με ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων, καλώντας –εκ νέου- κι άλλες χώρες να ενταχθούν στη συμμαχία.

Επιπλέον, μίλησε για κοινά συμφέροντα στο επίπεδο του φυσικού αερίου, του τουρισμού, αλλά και «κάθε μορφής συνεργασίας» των τριών κρατών. Ως εκ τούτου, ο Νετανιάχου έκανε σαφή την επιθυμία του για νέους τρόπους συνεργασίας.

ΠτΔ: Έμφαση στην ενέργεια, ενημέρωση για Κυπριακό

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού μίλησε με τη σειρά του για τη συνεργασία των συμμάχων στις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Κύπρο και Ισραήλ, έκανε αναφορά στην εισήγηση του Νετανιάχου για πολυεθνική περιφερειακή δύναμη.

Είμαι πεπεισμένος ότι η τριμερής συνεργασία έχει μέγιστη στρατηγική αξία για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο ΠτΔ.

Όπως αναμενόταν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους ηγέτες για τις εξελίξεις στο κυπριακό και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στήριξη του κράτους του Ισραήλ για επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης βασισμένη πάντα στα ψηφίσματα των ΗΕ του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Μίλησε ακόμη για μια λύση "που θα επανενώνει τη χώρα, θα αποκαθιστά τις ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και θα εξαλείφει κάθε εγγύηση ή επεμβατικά δικαιώματα της όποιας τρίτης χώρας".

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως σήμερα διευρύνεται ο διάλογος και θεσμοθετείται περαιτέρω συνεργασία στην ενέργεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στον τουρισμό, στην υγεία, την έρευνα, την ανάπτυξη και καινοτομία.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συγκεκριμένων δράσεων σε θέματα περιβάλλοντος.

Σήμερα έχουμε υπογράψει το τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στην ανάπτυξη και τεχνολογία, μια εξέλιξη που αποτελεί εξαιρετική επένδυση για τις μελλοντικές γενιές, πρόσθεσε.

Είναι γνωστό, τόνισε στη συνέχεια, πως ο τομέας της ενέργειας είναι βασικός πυλώνας της τριμερούς.

Σήμερα, συμπλήρωσε, επαναβεβαιώνεται ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη περιφερειακών συμμαχιών.

Επίσης, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων δόθηκε έμφαση στο θέμα του αγωγού EastMed.

Τσίπρας: Επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης

Μιλήσαμε με ενθουσιασμό για αυτά που συμφωνούμε, αλλά και με ειλικρίνεια γι' αυτά που διαφωνούμε, είπε στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η επόμενη συνάντηση της τριμερούς θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους κοινούς δεσμούς της Ελλάδας και του Ισράηλ.

Έχουμε στόχο η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό μεταφορικό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, είπε ακόμη, χαιρετώντας την πρόταση Νετανιάχου για τη σύσταση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η τρομοκρατία αποτελεί παγκόσμια απειλή, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι σε αυτό το περιβάλλον είναι επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα