Ο Άντρος ζητάει από την Κίνα να συμμετάσχει στην πολυμερή

Αίτημα για συμμετοχή της Κίνας στην πολυμερή, διαβίβασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζήτησε από την κυβέρνηση της Κίνας να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα συγκληθεί στις 12 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι συνάντησε κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση.

Το αίτημα, όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Κυπριανού,

τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία του ΚΚ της Κίνας, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό για θέματα δικαιοσύνης.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ταυτόχρονα να ζητήσουμε από την Κίνα να ζητήσει τη συμμετοχή της στη διεθνή διάσκεψη, η οποία θα συγκληθεί στις 12 του Γενάρη, για τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας, σε σχέση με τις γενικότερες συζητήσεις που θα γίνουν στο Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πω ότι βρήκαμε θετική ανταπόκριση από την αντιπροσωπεία της Κίνας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι «θα διαβιβάσουν βέβαια αυτή την παράκληση στην ηγεσία της χώρας».

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού σχολιάζοντας αναφορές πολιτικού αρχηγού, ο οποίος μίλησε για ηττοπάθεια και φόβο που χαρακτηρίζουν τους χειρισμούς στο Κυπριακό, μίλησε για «παλληκαρισμούς», οι οποίοι συσσώρευσαν ζημιές στις προσπάθειες λύσης.

«Και θα επαναλάβω, οι μαγκιές και παλληκαρισμοί, όποτε ακολουθήθηκαν από τη δική μας πλευρά μόνο ζημιές συσσώρευσαν σε ό,τι αφορά την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και μας οδήγησαν πολλά βήματα πίσω και δυστυχώς πάντοτε όταν επανήρχιζαν οι διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινούμε από χειρότερη θέση», είπε.

Όπως είπε, «εμείς επιμένουμε ότι η διεκδικητική πολιτική, είναι εκείνη η πολιτική η οποία μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και για να φέρει αποτελέσματα, πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, να βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές, στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και να χαρακτηρίζεται από λογική. Λογική δεν σημαίνει ηττοπάθεια ούτε σημαίνει υποχωρήσεις απαράδεκτες, έναντι των τουρκικών απαιτήσεων και της τουρκικής προκλητικότητας».

Επανέλαβε την έκκλησή του προς τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν ώστε να μεγιστοποιηθούν οι προοπτικές της τρέχουσας διαδικασίας και να ελαχιστοποιηθούν οι δυσκολίες.

«Δεν θα το πετύχουμε υποσκάπτοντας και απαξιώνοντας ο ένας τον άλλο, και το ΑΚΕΛ, ως κόμμα πατριωτικό, θα λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Δεν είναι η ώρα της αλληλοεπίρριψης ευθυνών, δεν είναι ώρα να απαξιώνουμε ο ένας τον άλλο και να τον υποσκάπτουμε», είπε.

Ο κ. Κυπριανού απευθύνθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη».

«Πρέπει», συνέχισε, «να δείξουμε συνέπεια στις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό, να επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά ζητήματα και να χειριστούμε τα ζητήματα τα διαδικαστικά με την απαραίτητη εμμονή σε αρχές αλλά και ευελιξία. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» περί διαφορετικής άποψης του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με το πότε θα καταργηθούν οι εγγυήσεις, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη θέση του ΑΚΕΛ ότι οι τουρκικές εγγυήσεις θα πρέπει να καταργηθούν από την πρώτη στιγμή και χρειάζεται να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα στο οποίο θα υπάρξει ένα σύστημα ασφάλειας, για να απαντά στις ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ.

Λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί «καλή» την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διεξαγωγή συζήτησης, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει κάτι το διαφορετικό και παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

«Εγώ καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί με αυτά, είναι γεγονός ότι κάποιες φραστικές του τοποθετήσεις χτες προκάλεσαν κάποια ερωτηματικά και νόμιζα ότι είχαν διευκρινιστεί», είπε παραπέμποντας εκ νέου στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα