Τρικυμία στο λιμάνι

Σε τρίωρη στάση κατέρχονται οι λιμενεργάτες Λάρνακας την ΤετάρτηΗ απόφαση των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά την εξαγγελία Μ. Δημητριάδη για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του λιμανιού Λεμεσού έως το τέλος του χρόνουΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ θεωρούν πως η παραχώρηση του λιμανιού θα έχει τη μορφή ξεπουλήματοςΕργατική αναταραχή στα λιμάνια προκαλούν οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών τους, οι οποίες προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς από την Κυβέρνηση. Μάλιστα, χθες, λίγες μόνο ώρες μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού Συγκοινωνιών

Μάριου Δημητριάδη για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του λιμανιού Λεμεσού μέχρι το τέλος του χρόνου, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας εξήγγειλαν τρίωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Τετάρτη.

Η στάση εργασίας αποφασίσθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράταση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, που δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κοινοπραξία «Ζήνων», για την υπογραφή της επίσημης συμφωνίας και για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης.Οι εξαγγελίες για ΛεμεσόΣε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στο λιμάνι Λεμεσού, ο Υπουργός Συγκοινωνιών τόνισε πως η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. «Όλη η ομάδα των συμβούλων μας είναι εκεί και είναι εξαιρετικοί, είναι η Rothschild, είναι ένας σημαντικός οίκος με σημαντική εμπειρία σε παρόμοια έργα. Και αυτό είναι σημαντικό διότι έχουν τις εμπειρίες που απέκτησαν από άλλες χώρες», συμπλήρωσε. Στόχος, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Το σημαντικό σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των λιμανιών είναι ότι δεν μιλάμε για μια πώληση ενός στοιχείου ενεργητικού της Κυβέρνησης, μιλούμε όμως για την ανάθεση εργασιών σε ένα στρατηγικό επενδύτη και ο στόχος μας μέσω αυτής της διαδικασίας είναι να αυξήσουμε σημαντικά τον οικονομικό κύκλο του λιμανιού, να φέρουμε πολύ περισσότερη εργασία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», εξήγησε ο Υπουργός.Δεν τίθεται θέμα ασφάλειαςΌσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας γιατί υπεύθυνο για την ασφάλεια είναι το κράτος. «Δεν είναι θέμα να δοθεί στον ιδιώτη, δεν είναι Αστυνομία ο ιδιώτης, ώστε να έχει να κάνει με αυτά τα θέματα», είπε ο Υπουργός. Σε ό,τι αφορά την Εμπορική Ναυτιλία, που ήταν και ο πρώτος σταθμός του στη Λεμεσό, ο Υπουργός αρχικά σημείωσε τη σημασία που έχει η ναυτιλία για την οικονομία μας.«Συνεισφέρει», είπε, «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γύρω στο 6% με 7% στο ΑΕΠ μας. Είναι ένας τομέας, ο οποίος δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση κι έχει τις δυνατότητες να συνεισφέρει πολύ περισσότερα στην οικονομία.

Όμως, είναι γεγονός ότι θα πρέπει κι εμείς να βρούμε τους τρόπους πώς να γίνει αύξηση της συνεισφοράς της ναυτιλίας. Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε, όπως το ότι το Τμήμα χρειάζεται περισσότερη ευελιξία στον τρόπο που εργάζεται. Ας μην ξεχνάμε ότι η ναυτιλία είναι ένας διεθνής τομέας με διεθνή, ως εκ τούτου, ανταγωνισμό. Οι ανταγωνιστές μας είναι διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, τα οποία πολλές φορές έχουν πολύ περισσότερη ευελιξία», ανέφερε.Οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι κάποιος τους κοροϊδεύειΑναφορικά με την απόφαση των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας να κατέλθουν σε τρίωρη στάση εργασίας, αυτή λήφθηκε κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράταση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, που δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κοινοπραξία «Ζήνων» για την υπογραφή της επίσημης συμφωνίας για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης.

Πέραν της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν όπως στις 16 Φεβρουαρίου οι Συντεχνίες πραγματοποιήσουν εκ νέου Γενική Συνέλευση προκειμένου, ανάλογα με τις εξελίξεις, να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Σε δηλώσεις του και μιλώντας εκ μέρους όλων των συντεχνιών, ο Γλαύκος Κωνσταντίνου, Γραμματέας της Κλαδικής Επιτροπής της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ, ανέφερε ότι «η Γενική Συνέλευση είχε ως αντικείμενο την κοροϊδία που υπάρχει αναφορικά με την παραχώρηση του λιμανιού της Λάρνακας σε στρατηγικό επενδυτή.

Η κοροϊδία αυτή χρονολογείται από το 2012 και υπάρχει συνεχώς παράταση στην παράταση χωρίς να υπάρχει καμιά καταληκτική απόφαση. (…) Είναι ξεκάθαρο πως η παραχώρηση του λιμανιού θα έχει τη μορφή ξεπουλήματος. Εμείς συμφωνούμε με τα έργα και τις επενδύσεις που έχει κάνει στο λιμάνι της Λάρνακας η Αρχή Λιμένων και πιστεύουμε ότι προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Η προσπάθειά μας, όμως, είναι η Αρχή Λιμένων να διατηρήσει αυτήν τη διαχείριση και την εμπορική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τον δρόμο που θα πάρει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στο λιμάνι της Λεμεσού», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα