Φέρνουν Πάφο τον Μπάφα για ΣΑΠΑ

Η Αστυνομία αναμένει τη σύλληψή του στην Ελλάδα, μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματοςΗ ανάκριση του 73χρονου καθηγητή θεωρείται βαρύνουσας σημασίας για τις εξελίξεις που αφορούν τον βουλευτή Φειδία ΣαρίκαΟ 73ΧΡΟΝΟΣ κατονομάστηκε από τον Μαληκκίδη ως το πρόσωπο που έδωσε μίζες εκ μέρους γερμανικής εταιρείαςΟι ανακριτές της υπόθεσης του Συμβουλίου του Αποχετευτικού Πάφου (ΣΑΠΑ) αναμένουν ειδοποίηση από τις ελληνικές Αρχές, σε σχέση με τον εντοπισμό και τη σύλληψη

του Ελλαδίτη καθηγητή Γιώργου Μπάφα, 73 ετών. Εναντίον του νέου υπόπτου εκδόθηκε χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κατόπιν έγκρισης του αιτήματος από τη Νομική Υπηρεσία. Αφότου συλληφθεί, ανακριτές θα μεταβούν στην Ελλάδα για να τον παραλάβουν και να τον συνοδεύσουν στην Κύπρο για ανάκριση.

Η στάση του καθηγητή κατά την ανάκρισή του θεωρείται βαρύνουσας σημασίας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις που αφορούν τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα, του οποίου η άρση της ασυλίας εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η ανάκριση του 73χρονου δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τις εξελίξεις ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου, όπου ήδη δικάζονται έξι πρόσωπα γι' αυτήν την υπόθεση.Η εμπλοκή τουΣύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Ελλαδίτης καθηγητής εκπροσωπούσε τη γερμανική εταιρεία που ανέλαβε την Α’ φάση του ΣΑΠΑ. Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του βασίστηκε στην κατάθεση-ομολογία τού υπό διαθεσιμότητα Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ και ενός εκ των έξι κατηγορουμένων της υπόθεσης ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαληκκίδη. Βάσει των ισχυρισμών του Μαληκκίδη, ο Μπάφας φέρεται να έδωσε μίζες στον Γ. Διευθυντή του ΣΑΠΑ, στον νυν βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα, καθώς, επίσης, και σε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πάφου που απεβίωσε. Στην κατάθεσή του, ο Ευτύχιος Μαληκκίδης είχε αναφέρει ότι -ως αντάλλαγμα για τους χρηματισμούς αξιωματούχων του Δήμου Πάφου- η εταιρεία που εκπροσωπούσε ο Μπάφας κέρδισε την προσφορά για τη βιολογική μονάδα του ΣΑΠΑ.Σημαντική η στάση τουΗ στάση και το περιεχόμενο της κατάθεσης του υπόπτου καθηγητή αναμένεται να δρομολογήσει και τις εξελίξεις στην περίπτωση Φειδία Σαρίκα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εάν ο Μπάφας δεν συνεργαστεί και αρνηθεί ανάμιξη στην υπόθεση, τότε αναμένεται να διωχθεί βάσει της κατάθεσης Μαληκκίδη.

Στην περίπτωση που εκφράσει προθυμία για συνεργασία και ομολογήσει τη διάπραξη των αδικημάτων που του καταλογίζονται, τότε αναμένεται να εξεταστεί από τη Νομική Υπηρεσία και το ενδεχόμενο μετατροπής του σε μάρτυρα κατηγορίας.

Εάν με τη δική του κατάθεση επιβεβαιώσει τα όσα αναφέρονται στην κατάθεση Μαληκκίδη, τότε η Αστυνομία θα έχει εξασφαλίσει δυο μαρτυρίες που να εμπλέκουν τον βουλευτή. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρακτική που η Νομική Υπηρεσία έχει ακολουθήσει και σε προηγούμενες υποθέσεις διαφθοράς είναι να μετατρέπονται σε μάρτυρες κατηγορίας οι πολίτες (επιχειρηματίες, εργολάβοι), προκειμένου να διώκονται αξιωματούχοι του κράτους. Η Γ. Εισαγγελία θεωρεί πως λόγω της ιδιότητάς τους φέρουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη.Άρση ασυλίας Φ. ΣαρίκαΤο αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Φειδία Σαρίκα έχει οριστεί για ακρόαση στις 2 Φεβρουαρίου στο Ανώτατο. Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι δικηγόροι του βουλευτή αναμένεται να καταχωρίσουν την ένστασή τους κατά του αιτήματος που καταχώρισε η Νομική Υπηρεσία.

Η πρόθεση αυτή έγινε γνωστή κατά την προηγούμενη - πρώτη ακρόαση. Αναβάλλοντας εκείνη τη διαδικασία, το Ανώτατο έδωσε χρόνο και στη Νομική Υπηρεσία για να καταχωρίσει συμπληρωματική ένορκο δήλωση. Όταν γνωστοποιήθηκαν οι προθέσεις της υπεράσπισης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, που εκπροσωπεί ο ίδιος τη Νομική Υπηρεσία στο συγκεκριμένο θέμα, επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει όλο το μαρτυρικό υλικό στις 2 Φεβρουαρίου.Τονίζεται ότι ο βουλευτής αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση. Της γνωστοποίησης της καταχώρισης ένστασης προηγήθηκαν δυο επιστολές του Φειδία Σαρίκα, στις οποίες φέρεται να παρότρυνε τον Γενικό Εισαγγελέα να υποβάλει το αίτημα άρσης της ασυλίας, για να ανακριθεί, όπως έγραφε, και να του δοθεί η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Σημείωνε στις επιστολές, μεταξύ άλλων: «δεν φέρω ένσταση και ούτε προτίθεμαι να φέρω οποιαδήποτε ένσταση». Αργότερα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου, μετά την ένσταση που έφερε στο αίτημα άρσης της ασυλίας του, ο βουλευτής δήλωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε διαφοροποίησε τη θέση του στο θέμα της ασυλίας του, αποδίδοντας την εικόνα που δημιουργήθηκε προς το πρόσωπό του σε λανθασμένες παρουσιάσεις των ΜΜΕ.Νέα αναβολή για τους έξιΓια την υπόθεση του ΣΑΠΑ έχουν ήδη οδηγηθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου έξι πρόσωπα για σωρεία κατηγοριών διαφθοράς. Είναι ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ που τελεί σε διαθεσιμότητα Ευτύχιος Μαληκκίδης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Γιώργος Μιχαηλίδης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ Ευστάθιος Ευσταθίου, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Βάσος Βασιλείου και ο νυν δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Γιώργος Σιαηλής.Σε χθεσινή ακρόαση, το Δικαστήριο ενέκρινε αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για τροποποιήσεις και προσθήκες στα κατηγορητήρια. Ως εκ τούτου, οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν επιπλέον χρόνο για να μελετήσουν τα διαφοροποιημένα κατηγορητήρια. Το Κακουργιοδικείο ανέβαλε τη διαδικασία για τις 4 Φεβρουαρίου στις 09:00 το πρωί. Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους εξήγησε πως άκουσε τις απόψεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων και της Κατηγορούσας Αρχής, που δεν είναι έτοιμη, όπως είπε, να παρουσιάσει τα γεγονότα, κρίνοντας σκόπιμο να οριστεί η ίδια ημερομηνία για απάντηση από όλους τους κατηγορουμένους.Έτοιμος να παραδεχθεί ο ΒέργαςΟ συνήγορος υπεράσπισης του Σ. Βέργα, ποινικολόγος Γ. Γεωργίου, ανέφερε στο Δικαστήριο πως ο πελάτης του είναι έτοιμος να παραδεχτεί ενοχή για να κερδίσει χρόνο και να οριστεί η υπόθεση για ποινή και γεγονότα. Οι Γ. Μιχαηλίδης Ε. Ευσταθίου, Β. Βασιλείου και Γ. Σιαηλής αρνούνται παραδοχή στην υπόθεση. Η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείτο από τον κ. Αριστείδου, ανέφερε πως οι κατηγορίες που αναμένεται να τροποποιηθούν είναι οι 32, 82, 84, 86, 88, 90, 92, 94,101, και 126.

Οι αντικαταστάσεις, συνέχισε, αφορούν κυρίως τροποποιήσεις χρηματικών ποσών και αδικημάτων, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιήσεις κάποιων φράσεων. Σε σχέση με την κατηγορία 126, ο κ. Αριστείδου ανέφερε πως αφορά τους κατηγορούμενους Ε. Μαληκκίδη, Γ. Μιχαηλίδη, Ε. Ευσταθίου, Β. Βασιλείου και θα εξαιρεθεί ο πρώτος κατηγορούμενος. Σημείωσε, οι τροποποιήσεις αφορούν όλους τους κατηγορουμένους, ενώ η προσθήκη δεν αφορά τον 6ο κατηγορούμενο Γ. Σιαηλή.Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ε. Μαληκκίδη, ο Κώστας Ευσταθίου, ανέφερε πως υπάρχουν θέματα σε εκκρεμότητα και συγκεκριμένα, όπως είπε, του παραδόθηκε άλλο μαρτυρικό υλικό με 3.000 σελίδες και, ως εκ τούτου, ζήτησε αναβολή για να απαντήσει ο πελάτης του. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη, ο κ. Χατζηλοΐζου, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, ωστόσο, όπως είπε, ο πελάτης του δεν είναι έτοιμος να απαντήσει.

Ανέφερε, επίσης, πως δεν του έχουν δοθεί οι καταθέσεις μαρτύρων που λήφθηκαν στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης. Επίσης, οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ε. Ευσταθίου και Β. Βασιλείου, οι δικηγόροι Σ. Αγγελίδης και Γ. Σεραφείμ, αντίστοιχα, δήλωσαν πως οι πελάτες τους δεν φέρουν ένσταση, αλλά δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις κατηγορίες. Όσο για τον συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή, τον δικηγόρο Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, αλλά ζήτησε επιπρόσθετο χρόνο γιατί λείπει, όπως είπε, μαρτυρικό υλικό. Η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε από τους συνηγόρους υπεράσπισης να αποστείλουν σχετική επιστολή, ώστε να τους εφοδιάσει με το μαρτυρικό υλικό που δεν τους έχει παραδοθεί.Παραμένουν ελεύθεροι υπό όρουςΟΛΟΙ οι κατηγορούμενοι παρέμειναν ελεύθεροι μέχρι την επόμενη ακρόαση. Οι πέντε εκ των έξι αφέθηκαν με τους ίδιους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί κατά την παραπομπή τους σε δίκη στο Κακουργιοδικείο. Οι όροι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παράδοση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και υπογραφή προσωπικών εγγυήσεων 200 χιλιάδων ευρώ. Όσο για τον 6ο κατηγορούμενο Γιώργο Σιαηλή, προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος, η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου διέταξε όπως υπογράψει προσωπική εγγύηση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ και να εξασφαλίσει εγγύηση από αξιόχρεο εγγυητή.

Το Δικαστήριο μείωσε τον αριθμό τον επισκέψεων των Μιχαηλίδη, Ευσταθίου, Βασιλείου και Σιαηλή, από καθημερινά σε τρεις φορές τη βδομάδα. Όσο για τον Σ. Βέργα και Ε. Μαληκκίδη, που έχουν ομολογήσει τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο, θα παρουσιάζονται καθημερινά στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα