Τουρκικές εκλογές: Το όνειρο του Σουλτάνου έγινε εφιάλτης

Με νίκη-ήττα για το ΑΚP και μία μεγάλη επιτυχία, αν όχι έκπληξη, του κουρδικού κόμματος HDP πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (ΗDP), όχι μόνο ξεπέρασε το εκλογικό όριο του 10% αλλά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις φέρεται να αγγίζει το 13,12%.

Το όνειρο το HDP έγινε ο εφιάλτης του Ερντογάν καθώς, στην ουσία του στέρησε την παντοδυναμία.

Ήδη, οι φήμες περί προώθησης συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης

συνασπισμού μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) με την ανοχή του ΗDP, από το ίδιο το CHP, οργιάζουν.

Πανηγύρια, μαχαιρώματα και ύποπτα οχήματα

Όπως ήταν φυσικό, με το άκουσμα των αποτελεσμάτων χιλιάδες Κούρδοι ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ντιγιάρμπακίρ για να γιορτάσουν, με πυροτεχνήματα για την είσοδό τους στην εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά.

Turkey's election results represent a significant victory to Kurds, liberals and secular Turks http://t.co/reGmeLpQmR pic.twitter.com/Dm0eR3vVvn

— The New York Times (@nytimes) June 7, 2015

People across #Rojava celebrated HDP's victory in Turkish elections (ANHA) #TwitterKurds pic.twitter.com/bLeQh7J0B9

— Cahida Dêrsim (@dilkocer) June 8, 2015

#Turkey's rising new political force #HDP have 31 women in parliament out of 79 MPs in total via @ozgurgundemweb pic.twitter.com/VRKVxZcFJo

— IrmakYenisehirlioglu (@Irmak_Ye) June 7, 2015

Παρ’ όλ’ αυτά από την εκλογική αναμέτρηση δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, αφού, εκτός από τον τραυματισμό Κούρδων με μαχαίρια, σημειώθηκε κατάρρευση τοίχους σε εκλογικό τμήμα εγκλωβίζοντας έτσι εκλογικούς αξιωματούχους. Την ίδια ώρα στην Άγκυρα, ύποπτα αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες προκάλεσαν την οργή μεταξύ ψηφοφόρων γεγονός που οδήγησε στην αστυνομική παρέμβαση.

Το SigmaLive κάλυψε τις εκλογές με συνεχής ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 18.00 ο Διεθνολόγος Μιχάλης Κοντός αναλύει τα αποτελέσματα και σχολιάζει τα σενάρια συνεργασίας μετά το πλήγμα του Ταγίπ Ερντογάν.

Tweet to @donnakaparti !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα