Τουρκία: 25 χρόνια φυλάκισης για δημοσιογράφο και βουλευτή

Σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το γνωστό Τούρκο δημοσιογράφο και βουλευτή της αντιπολίτευσης (CHP), Ενίς Μπερμπέρογλου, επειδή η εφημερίδα στην οποία εργάζονταν, η «Τζουμχουριέτ», δημοσίευσε φωτογραφίες που φέρεται να έδειχναν φορτηγά των μυστικών υπηρεσιών να μεταφέρουν οπλισμό σε τζιχαντιστές στη Συρία.

Ο Ενίς Μπερμπέρογλου καταδικάστηκε για «κατασκοπεία και δημοσιοποίηση μυστικών κρατικών εγγράφων».

Για τα ίδια αδικήματα κατηγορείται και ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος έχει διαφύγει στη Γερμανία.

Αμέσως μετά την

απόφαση ο Ενίς Μπερμπέρογλου δήλωσε στους διαδρόμους του δικαστηρίου: «Μας κατηγορούν για κάτι που δεν κάναμε. Ντροπή τους! Εσείς δεν θα με ξεχάσετε, ούτε εγώ θα σας ξεχάσω».

O αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το βουλευτή του, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του.

«Μην χάνεις το ηθικό σου, είμαστε μαζί σου. Θα πολεμήσουμε μέχρι να πετύχουμε την απελευθέρωσή σου», είπε στον Μπερμπέρογλου.

O πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ενγκίν Αλτάι, σχολίασε ότι «η απόφαση αυτή έχει σκοπό τον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης», ενώ είπε για την τουρκική δικαιοσύνη ότι από δικαστήριο μεταλλάχθηκε σε «τσαντίρι».

Επίσης, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν τη βουλή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση εναντίον του συναδέλφου τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα