Διεθνές συνέδριο της Αστυνομίας για το οργανωμένο έγκλημα

Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς θα είναι στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου που οργανώνει στις 22 και 23 Ιουνίου η Αστυνομία, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσώπων από τους κορυφαίους στον κόσμο Οργανισμούς Επιβολής του Νόμου και της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.

Στόχος του συνεδρίου είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της Αστυνομίας στο πεδίο της διεθνούς συνεργασίας και να συμβάλει στην ενίσχυση

της γνώσης στους τομείς της διεθνούς ασφάλειας και προστασίας.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», "αντανακλώντας την πολλαπλάσια συμβολή της Κύπρου σε σύγκριση με το μέγεθός της στη διεθνή αστυνομική συνεργασία σε ένα γεωγραφικό χώρο που γειτνιάζει με περιοχές τεραστίων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης των ποικίλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος".

Πρόκειται για το δεύτερο ετήσιο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Αστυνομίας Κύπρου και διεξάγεται υπό τον τίτλο «Πολιτικές Μείζονος Σημασίας στη Διαχείριση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς: Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Διαστάσεις» (Major Polices in Dealing with Organized Crime and Corruption: European and International Dimensions). Το διεθνές συνέδριο που έγινε το 2016, είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ανάμεσα στους διεθνείς οργανισμούς που θα εκπροσωπηθούν και θα συμμετέχουν στο συνέδριο, περιλαμβάνονται ανώτατοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες με υψηλή εξειδίκευση από την EUROPOL, το F.B.I. (Federal Bureau of Investigation), την CΕPOL, τον OLAF, τον FRONTEX και άλλους συναρμόδιους φορείς.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και στη διάρκεια των εργασιών του θα λάβουν επίσης μέρος πολιτειακοί και θεσμικοί αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής.

Κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, όπου περιλαμβάνεται το εναρκτήριο μέρος και είναι ανοιχτό για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα απευθυνθούν χαιρετισμοί από τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, καθώς και από τους υψηλόβαθμους συμμετέχοντες από το εξωτερικό και την Κύπρο. Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου, εστιάζοντας στο οργανωμένο έγκλημα και στη διαφθορά με τις σύγχρονες μορφές που προσλαμβάνουν, ενώ κατά τη δεύτερη ημέρα θα αναλυθούν οι πολιτικές και οι βέλτιστες πρακτικές για αντιμετώπισή τους.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ηγετικά στελέχη ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, όπως αυτών της EUROPOL, CEPOL, FRONTEX, FBI και Transparency International, εκπρόσωποι υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από το University of Cambridge και University of Cardiff, ως επίσης εμπειρογνώμονες που ασχολούνται ενεργά με θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά απειλούν την ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία του κάθε κράτους. Στο σύγχρονο περιβάλλον, με τις ραγδαίες ανακατατάξεις και τεχνολογικές εξελίξεις, το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά προσλαμβάνουν μορφές και διαστάσεις που ξεπερνούν τα σύνορα κρατών και επιβάλλουν τόσο τη διεθνή όσο και τη διασυνοριακή συνεργασία.

Οι αρχές επιβολής του νόμου, ανά το παγκόσμιο, καλούνται να αναλάβουν σειρά δράσεων για σκοπούς πρόληψης και καταπολέμησης των φαινομένων αυτών.

Η Αστυνομία Κύπρου ενεργεί στο περιβάλλον αυτό αναπτύσσοντας και αναβαθμίζοντας αφενός τη διεθνή συνεργασία και εμβαθύνοντας αφετέρου τη συνεργασία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απώτερος σκοπός του συνεδρίου είναι η ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή θέσεων, απόψεων και γνώσεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων, με επιχειρησιακό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του γνωστικού και δραστικού πεδίου όλων των εμπλεκομένων φορέων, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα