Τον Οκτώβριο το Τρόοδος θα γίνει hot spot για δρομείς!

Μετά τη θεαματική επιτυχία του περσινού αγώνα, ο διεθνής αγώνας Buff® Troodos Mountain Ultra διοργανώνεται και φέτος με διεθνείς προδιαγραφές και ήδη έχει γίνει πόλος έλξης δρομέων από όλο τον κόσμο.

Το ορεινό τρέξιμο, τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο όρος Ultra χρησιμοποιείται για αγώνες των οποίων η απόσταση είναι μεγαλύτερη του μαραθώνιου, δηλαδή μεγαλύτερη των 42 χιλιομέτρων, ενώ ο όρος Mountain ή Trail σημαίνει πως ο αγώνας είναι εκτός δρόμων σε μονοπάτια και εκτός μονοπατιού. Δρομείς από όλο τον κόσμο ψάχνουν για αγώνες περιπέτειας σε όμορφα βουνά και δάση και όλο για μεγαλύτερες προκλήσεις.

Το Buff® Troodos Mountain Ultra γεννήθηκε από την επιθυμία των διοργανωτών να παρουσιάσουν στους δρομείς από όλο τον κόσμο, την Κύπρο, έναν ανεξερεύνητο παράδεισο ορεινού τρεξίματος στη Μεσόγειο. Το νησί μας φημίζεται για το εξαιρετικό του κλίμα, με 326 μέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο και τις απίθανες φυσικές περιοχές για εξερεύνηση: από βουνά και κοιλάδες με μικρά παραδοσιακά χωριά μέχρι εύφορες πεδιάδες και απόκρημνες βραχώδεις παραλίες.

Ο αγώνας διοργανώνεται από την One Step Further, εξειδικευμένη εταιρεία που διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες στην Κύπρο και σε άλλες χώρες. Τις διαδρομές των αγώνων σχεδιάζουν και επιβλέπουν οι Cyprus Trail Runners, μη κερδοσκοπική ομάδα που διοργανώνει εκδηλώσεις και αγώνες ορεινού τρεξίματος σε όλο το νησί. Πολύτιμος θεσμικός υποστηρικτής στην προσπάθεια αυτή είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και το Γεωπάρκο Τροόδους, που αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή για προβολή του γεωλογικού πλούτου και της ιστορίας του Τροόδους μέσα από το ορεινό τρέξιμο.

Ο πρώτος αγώνας Troodos Ultra 50 χλμ. πραγματοποιήθηκε το 2015 και η ανταπόκριση από την τοπική κοινότητα δρομέων ήταν κάτι πέρα από ενθουσιώδης. Το όνειρο είχε γεννηθεί και το 2016 διεξήχθη ο πρώτος επίσημος αγώνας Buff® Troodos Mountain Ultra με αγώνες 80χλμ., 50 χλμ., 25 χλμ. και 10 χλμ.

H ανταπόκριση ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας κι έτσι ένας ετήσιος θεσμός πήρε τη θέση του στο παγκόσμιο ημερολόγιο ορεινού τρεξίματος. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους δρομείς και στις οικογένειές τους μια μοναδική εμπειρία στο Τρόοδος, αλλά και σε άλλα μέρη της Κύπρου που μπορούν να συνδυάσουν, αφού οι κύριες πόλεις, η παραλία και σημαντικά αξιοθέατα είναι σε κοντινή απόσταση.

Οι αγώνες

Το Buff® Troodos Mountain Ultra έχει σχεδιαστεί ώστε να προσελκύσει διαφορετικές κατηγορίες δρομέων και φιλάθλων. Κορωνίδα της διοργάνωσης δεν είναι άλλος από τον Buff® Troodos Mountain Ultra 80k, έναν αγώνα 80 χιλιομέτρων και 4,326μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 4:00 το πρωί, με χρονικό περιθώριο τερματισμού 15,5 ώρες. Αυτή η διαδρομή αποτελεί την απόλυτη πρόκληση της διοργάνωσης. Η διαδρομή είναι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και το έδαφος σκληροτράχηλο. Οι επιλογές όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς άλλες τρεις διαδρομές περιμένουν τους δρομείς να ανακαλύψουν τις ομορφιές του Τροόδους.

H διοργάνωση προσφέρει 4 επιλογές:

 Buff® Troodos Mountain Ultra 80k: 80 χιλιόμετρα, 4,326μ D+, χρονικό όριο 15:30 (UTMB 4 points)
 Buff® Troodos Mountain Ultra 50k: 50 χιλιόμετρα, 2,896μ D+, χρονικό όριο 10:00 (UTMB 3 points)
 Buff® Troodos Watercourse Whopper 25k: 25 χιλιόμετρα, 1,427μ D+, χρονικό όριο 6:00
 Buff® Troodos Trot 10k: 10 χιλιόμετρα, 390μ D+, χωρίς όριο

Όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017.

Διεθνής αναγνώριση

Οι αγώνες των 80 και 50 χιλιομέτρων έχουν αναγνωριστεί και προστεθεί στο ημερολόγιο της ITRA (International Trail Running Association), καθώς επίσης έχουν αναγνωριστεί ως qualifying race και κερδίζουν βαθμούς για συμμετοχή στον No.1 αγώνα trail στον κόσμο, τον Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB).
Το Buff® Troodos Mountain Ultra αποτελεί μία δυναμική είσοδο της Κύπρου στο διεθνές ημερολόγιο αγώνων.

Ήδη ο αριθμός των εγγραφών είναι εντυπωσιακός, τόσο από Κύπριους, αλλά και δρομείς από όλο τον κόσμο. Αναμένουμε με ανυπομονησία να υποστηρίξουμε τους αθλητές που θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τους δύσκολους αυτούς αγώνες στο μαγευτικό τοπίο του Τροόδους.

Θα είναι μια υπέροχη μέρα στο Τρόοδος για δρομείς, οικογένειες και φίλους, θεατές και εθελοντές! Ο κύριος σταθμός ανεφοδιασμού θα είναι στην πλατεία Τροόδους, οπότε οι δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν την οικογένεια τους και να τους εμψυχώσουν οι θεατές.

Είτε ως δρομέας ή απλός θεατής ή ακόμα κι εθελοντής, θα είναι μια αξέχαστη μέρα στην πλατεία ή και σε άλλα σημεία αν θέλετε να δείτε και να εμψυχώσετε τους αθλητές σε πιο σκληροτράχαλα σημεία.

Ο αγώνας διεξάγεται με Μέγα Χορηγό την Buff® multi-functional headwear, πρωτοπόρα κατασκευάστρια εταιρεία του αυθεντικού πολυχρηστικού Buff® και performance headwear για κάθε δρομέα και αθλητή και χορηγούς τις εταιρείες: Get Out outdoor store, GU Energy, La Sportiva, Kit Kat, Suunto και Troodos Hotel. Θεσμικός υποστηρικτής το Γεωπάρκο Τροόδους και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, που αγκάλιασαν την ιδέα και το όραμα για την προώθηση του γεωλογικού πλούτου και της απαράμιλλης ομορφιάς του Τροόδους μέσω του ορεινού τρεξίματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.troodosultra.com και στη σελίδα στο Facebook www.facebook.com/troodosultra.

Keywords
Τυχαία Θέματα