Τον Ιανουάριο ο πρώτος καταυλισμός προσφύγων στη Γαλλία

Ο πρώτος καταυλισμός προσφύγων στη Γαλλία θα ανοίξει τις πόρτες του τον Ιανουάριο στα περίχωρα της Δουνκέρκης, με χωρητικότητα 2.500 ατόμων, ενώ θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde που επικαλείται πηγές από την κοινότητα Grande-Synthe.

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο

ειδήσεων ANSAmed, η τοποθεσία χρησιμοποιείται ήδη ως προσωρινός καταυλισμός προσφύγων και σύμφωνα με τοπικές πηγές, η κατάσταση είναι «όπως στο Καλαί, αλλά χειρότερα».

Το κέντρο θα τυγχάνει διαχείρισης από τοπικές αρχές και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Θα υπάρχουν ντουζιέρες, νερό και σκηνές με θέρμανση» ανέφερε ο Αλί, πρόσφυγας ο οποίος διέφυγε από το Ιράκ.

Ο ίδιος ελπίζει να φύγει από τη Γαλλία το συντομότερο, μαζί με τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά, όμως τον παρηγορεί η προοπτική της διαβίωσης σε ένα περιβάλλον με καλύτερες συνθήκες, αν το εγχείρημα της διαφυγής αποτύχει ή καθυστερήσει.

Ο Αλί και άλλοι δύο με τρεις χιλιάδες πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, διαμένουν στην περιοχή σε πρόχειρα αντίσκηνα χωρίς θερμομόνωση, ενώ θερμαίνονται και μαγειρεύουν σε μικρές εστίες φωτιάς που ανάβουν με ξύλα από τα γύρω δάση.

Ο Damien Careme, δήμαρχος της Grande-Synthe, είχε ξεκινήσει τον σχεδιασμό του καταυλισμού και παρουσίασε την ιδέα του στον Τύπο, στις 23 Δεκεμβρίου.

Αυτό ήταν αρκετό για να προσελκύσει την προσοχή του Υπουργού Εσωτερικών Bernard Cazeneuve, ο οποίος συναντήθηκε με τον δήμαρχο την ίδια ημέρα και υποσχέθηκε κρατική στήριξη ύψους 1,5 εκ. ευρώ.

Υπολείπεται η άδεια του νομάρχη, ο οποίος πρέπει να αξιολογήσει την καταλληλότητα του χώρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα