Το Ταμείο Υδρογονανθράκων δεν προβλέπει κάλυψη κόστους λύσης

Η κάλυψη μέρους του κόστους της λύσης από τα έσοδα του φυσικού αερίου, δεν ήταν μία αποκάλυψη, η οποία ήρθε εν πρώτοις διά του στόματος του υπουργού Εξωτερικών. Τις σκέψεις της κυβέρνησης, αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ από την εκπομπή του ΜΕΓΑ, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων και τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων, ουδεμία πρόνοια έχει για κάλυψη μέρους του κόστους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύει

σήμερα η εφημερίδα Σημερινή, καταδεικνύει ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες προορίζονται σε πρώτο χρόνο για μείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να περιοριστεί κάτω από το 60% του ΑΕΠ και σε δεύτερο χρόνο για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου στο εξωτερικό, με σκοπό τη διασφάλιση των επόμενων γενεών.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της Σημερινής, τα έσοδα του Ταμείου εκτιμάται ότι θα προέρχονται από:

- Πληρωτέα τέλη αιτήσεων.

- Δικαιώματα από: Πώληση σεισμικών και γεωφυσικών δεδομένων της Δημοκρατίας, υπογραφή συμβολαίου ή από οποιαδήποτε σύμβαση με φορέα εκμετάλλευσης.

- Κέρδη/μερίσματα που προέρχονται από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ).

- Πρόσοδοι από τις αποδόσεις των επενδύσεων του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων.

- Καταβλητέα τέλη που καθορίζονται στα συμβόλαια/ συμβάσεις.

- Διοικητικά πρόστιμα.

- Φορολογικά έσοδα και τέλη που επιβάλλονται σε φορέα ή φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται άμεσα στον τομέα των υδρογονανθράκων. Εξαιρούνται φορολογικά έσοδα που σχετίζονται έμμεσα με τον τομέα των υδρογονανθράκων.

- Μερίδιο της Δημοκρατίας από προσόδους που προκύπτουν από την εκμετάλλευση όπως καθορίζονται σε συμβόλαιο/ σύμβαση, αφαιρουμένων: των ελεγμένων εξόδων που σχετίζονται με δραστηριότητες υδρογονανθράκων και προβλέπονται στο συμβόλαιο/ σύμβαση, των εξόδων της Δημοκρατίας και της ΕΥΚ που σχετίζονται με επενδυτικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εμπορική εκμετάλλευσή τους, καθώς και εξόδων που σχετίζονται με την εμπορία και πώληση των υδρογονανθράκων.

Περισσότερα στη "Σ" http://www.sigmalive.com/simerini/politics/340424/ston-korvana-oi-ydrogonanthrakes

Keywords
Τυχαία Θέματα