Το ΣτΕ ζητά γνωμοδότηση για τη μεταρρύθμιση στην Τουρκία

Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε σήμερα δήλωση με την οποία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία και σημειώνει ότι έχει ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή της Βενετίας.

Στη δήλωσή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης σημειώνει ότι η διαδικασία έγκρισης της μεταρρύθμισης στο κοινοβούλιο της χώρας ήταν ταχεία (διάρκειας έξι μόνο εβδομάδων) και χαρακτηρίστηκε από τεταμένες συζητήσεις, παραβίαση του απορρήτου των ψήφων, χωρίς συνεχή μετάδοση όλων των κοινοβουλευτικών

συζητήσεων από την τηλεόραση και καμία δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές.

Η Επιτροπή εκφράζει βαθιά ανησυχία για το κατά πόσον το αναθεωρημένο Σύνταγμα - που θα παρέχει εκτεταμένες εξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - θα εγγυάται το διαχωρισμό των εξουσιών, τους ελέγχους και τις ισορροπίες και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, που αποτελούν προϋποθέσεις για τις δημοκρατικές κοινωνίες.

Αυτή η συνταγματική αναθεώρηση θα στερούσε, επίσης, από το κοινοβούλιο ένα μεγάλο μέρος του θεμελιώδους ρόλου του στη θέσπιση νόμων και την εποπτεία της εκτελεστικής εξουσίας, σημειώνεται.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει ως εκ τούτου ζητήσει από την Επιτροπή της Βενετίας - το ανεξάρτητο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποτελείται από νομικούς εμπειρογνώμονες- να ετοιμάσει γνωμοδότηση που θα εγκριθεί στις 10-11 Μαρτίου 2017 αναφορικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα.

Η Επιτροπή καλεί τις τουρκικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι η οργάνωση και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής της Βενετίας, καθώς και τις αρχές που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σε περίπτωση που οι Αρχές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, η Επιτροπή εκφράζει φόβο ότι η όλη νομιμότητα της διαδικασίας - και του ίδιου του νέου συντάγματος - θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ελπίζει ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα κληθεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Τέλος, στη δήλωση αναφέρεται ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης επί “της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία” τον Απρίλιο, η οποία θα επιτρέψει στη Συνέλευση να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, να συνεχίσει το διάλογο και να προτρέψει την Τουρκία, ένα από τα παλαιότερα μέλη του Συμβουλίου και πρώτη υπογράψασα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική σταθερότητα και ασφάλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα