Σοβαροί προβληματισμοί για τις δασικές παραλίες

Σοβαροί προβληματισμοί εκφράζονται αναφορικά με τις δασικές παραλίες της Κύπρου, καθώς κανονισμοί που απορρέουν από τον περί δασών νόμο ενδέχεται να επιτρέψουν αναπτύξεις ακόμη και σε περιοχές NATURA.

Μέχρι σήμερα, η παραθαλάσσια κρατική δασική γη προστατευόταν σε απόσταση 500 μέτρων από τη θάλασσα με συγκεκριμένες, περιορισμένης έκτασης εξαιρέσεις.

Ωστόσο, μέσα από τροποποίηση, ο αυστηρός αυτός κανόνας καταργείται και η εξουσία μεταφέρεται στο υπουργικό

συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει κατά την κρίση του για οποιεσδήποτε αναπτύξεις σε συγκεκριμένες παραλίες.

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, χαρακτήρισε τους κανονισμούς «απαράδεκτους», τονίζοντας την αντίθεσή του στην υιοθέτησή τους, αφού «ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα για μεγάλες αναπτύξεις, οι οποίες θα ζημιώνουν και το περιβάλλον».

Ο ίδιος, διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην επικύρωση της Σύμβασης της Βαρκελώνης, αφού τέθηκε σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2011.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής ΧαράλαμποςΘεοπέμπτου.

Πάντως, σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι γίνεται εισήγηση, η ζώνη προστασίας της παραλίας να συμπέσει με την προστασία των 500 μέτρων.

Ακόμη, τονίζει, πως αν κάποιο οικολογικό ή περιβαλλοντικό στοιχείο, χρήζει προστασίας, όπως για παράδειγμα οι περιοχές NATURA, τότε θα γίνει σεβαστή η ζώνης ασφαλείας 500 μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα