Το Κυπριακό στη συνάντηση Κέρι-Τσαβούσογλου

Το Κυπριακό, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα συνάντησης που θα έχει σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Άλλα θέματα στην ατζέντα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, η Συρία, το Ιράκ, η προσφυγική κρίση, και οι σχέσεις με το Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αρκετά φειδωλοί στις πληροφορίες για τη συνάντηση, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Μέχρι στιγμής έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα σε όλους τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στην σύνοδο υψηλού επιπέδου για τα πυρηνικά, ωστόσο διμερείς συναντήσεις έχουν οριστεί, μέχρι στιγμής, μόνο με τον Πρόεδρο της Κίνας και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε χθες, στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Οι δύο επισκέπτονταν την Ιορδανία για διαφορετικούς λόγους. Ο κ. Νταβούταγλου συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του και υπέγραψαν 10 διμερείς συμφωνίες, ενώ ο ΓΓ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim συναντήθηκε με το Βασιλιά Αμπτάλα και επισκέφθηκε στρατόπεδα προσφύγων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου με θέμα την κατανομή της παγκόσμιας ευθύνης για τους Σύρους πρόσφυγες, που θα πραγματοποιηθεί, στη Γενεύη, στις 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι εξελίξεις στη Συρία και το Προσφυγικό. «Ο ΓΓ συνεχάρη την Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, και σημείωσε την πρόσφατη συμφωνία πλαίσιο με την ΕΕ για το σκοπό αυτό», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Παράλληλα ευχαρίστησε την Τουρκία που θα διοργανώσει στις 23 και 24 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη, την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο, και συζήτησαν τις προετοιμασίες για αυτό το υψηλού επιπέδου γεγονός, σημείωσε. Τέλος, οι δύο ηγέτες, είπε, συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών στη Γενεύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα