Το καλοκαίρι έφθασε και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ρέθυμνο

Την τιμητική της φαίνεται να έχει και εφέτος η λεβεντογέννα Κρήτη. Και ενώ ο πιο περιζήτητος μέχρι σήμερα ταξιδιωτικός προορισμός ήταν τα Χανιά, το Ρέθυμνο αναδεικνύεται σταδιακά σε μια εξίσου σημαντική επιλογή για θερινές διακοπές.

Μέσα από μία ιστορία αιώνων η πόλη του Ρεθύμνου αλλά και όλος ο νομός συνδυάζουν το ήρεμο και το παραδοσιακό, το μοντέρνο και το παλιό. Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσει ο επισκέπτης σ’ όλη την Κρήτη

αλλά κυρίως, στο Ρέθυμνο είναι η αρμονική συνύπαρξη της ιστορικής παλιάς πόλης με τη σύγχρονη επέκτασή της. Και είναι πράγματι εντυπωσιακό, το γεγονός ότι παρελθόν και παρόν συμπλέκονται και αλληλοκαλύπτονται. Κάνοντας μια βόλτα στην παλιά πόλη και τα στενά δρομάκια παρατηρεί κανείς τους ήρεμους ρυθμούς και τη νοοτροπία των μεσογειακών λαών.

Η νοοτροπία αυτή ενισχύεται, βέβαια, από την περίφημη ελληνική φιλοξενία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει άνετα, να κάνει τους περιπάτους του, να ψωνίσει και να αγοράσει σουβενίρ και να δοκιμάσει, φυσικά, την παραδοσιακή κρητική κουζίνα.

Μεταξύ άλλων, ο ταξιδιώτης μπορεί να δει την Μεγάλη Πόρτα, την είσοδο δηλαδή στην παλιά πόλη, την κεντρική πλατεία με την εκκλησία των Τεσσάρων Μαρτύρων, τον Δημοτικό Κήπο. Ακολούθως, κεντρίζει το ενδιαφέρον η Πλατεία των Μικρασιατών, στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, με το παλαιό σχολείο και το Νερατζέ Τζαμί, που εδώ και αρκετό καιρό στεγάζει το Εθνικό Ωδείο του Ρεθύμνου. Αξιοσημείωτα είναι τα βενετικά και οθωμανικά κατάλοιπα της πόλης, όπως η Κρήνη Ριμόντι, τα Τζαμιά Βελί Πασά και Ιμπραήμ Χαν και φυσικά το Βενετικό Φρούριο της Φορτέτζας το οποίο κτίστηκε κατά τον 16ο αι. μ.Χ, μνημεία που διασώζονται σε πολύ καλή κατάσταση και δείχνουν την ιστορικότητα της πόλης του Ρεθύμνου.

Αν είστε ρομαντικοί, μπορείτε να περιηγηθείτε στενά απολαμβάνοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα διατηρητέα κτίρια έχοντας ως συνοδό το μελωδικό κελάηδισμα των πουλιών. Αν πάλι είστε ανήσυχα πνεύματα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Πόλης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Σπίτι του Πολιτισμού, για να εντρυφήσετε περισσότερο στην ιστορία και τη λαογραφία του μέρους.

Έχετε όμως και τη δυνατότητα να επισκεφθείτε με λεωφορείο ή και αυτοκίνητο την Ιστορική Μονή Αρκαδίου και το χωριό Αργυρούπολη, όπου θα απολαύσετε ωραίο φαγητό πλάι στις φυσικές πηγές νερού και το Σπήλαιο της Αγίας Δύνάμεως με το μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να πιείτε τον απογευματινό σας καφέ στο ενετικό λιμάνι δίπλα στον Φάρο.

Ως προς το θέμα του κόστους, το Ρέθυμνο περιλαμβάνει πολλά καταλύματα σε προσιτές τιμές. Δεδομένου του γεγονότος ότι η πρόσβαση τόσο στην παλιά όσο και την καινούργια πόλη είναι εύκολη, μπορείτε να κλείσετε τη διαμονή σας οπουδήποτε χωρίς να ανησυχήσετε για επιπλέον μετακινήσεις. Άλλωστε, όλα γίνονται με τα πόδια!

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να πάρετε μια γεύση για το ταξίδι στο Ρέθυμνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα