«Παγκοσμίου εμβέλειας θησαυροί στην ΑΟΖ»

Παγκοσμίου εμβέλειας θησαυρούς κρύβουν τα οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Δρ Ηλίας Κονοφάγος*. Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Δρ Κονοφάγος αναφέρθηκε στους σεισμογραφικούς χάρτες που παρουσίασε πριν από μερικές βδομάδες η εταιρεία PGS στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως όλοι έμειναν έκθαμβοι από τις δυνατότητες που παρουσιάζονται σχετικά με την Κυπριακή ΑΟΖ.

«Η

ΤΟΤΑL ανακοίνωσε ότι η πιθανότητα να βρεθεί κοίτασμα παρόμοιο με το Ζορ τον ερχόμενο Ιούλιο στο οικόπεδο 11, είναι 20%. Όλες οι εταιρείες, ξέρετε, ελαχιστοποιούν την πιθανότητα, επειδή έχουν διαπραγματευτεί όρους με το κράτος και προτιμούν να πουν ότι το ρίσκο είναι υψηλό. Ωστόσο, η ΤΟΤΑL έδωσε ποσοστό διπλάσιο από την παγκόσμια μέση πιθανότητα που είναι 10%. Εμείς εκτιμήσαμε ότι η πιθανότητα να βρεθεί ένα γιγαντιαίο κοίτασμα, πιθανώς διπλάσιο από την Αφροδίτη, αγγίζει περίπου το 70%».

Πρώτα σταθμός LNG, μετά αγωγός

Ερωτηθείς για το ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή αξιοποίησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που ενδεχομένως να βρεθούν για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε «Αυτή τη στιγμή, μετρήσαμε τους στόχους της TOTAL, που είναι περίπου 10. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το μέγεθος. To κόστος για ανάπτυξη ενός τερματικού και την εξόρυξη είναι επίσης μεγάλο. Όταν έρθει η ώρα και μαζευτούνε κάποια αποθέματα, ο αγωγός East Med είναι και πολιτική λύση».

«Κάποιοι έλεγαν ότι το κόστος θα είναι υψηλό και πράγματι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα η τεχνολογία προχώρησε και μπορούμε να ποντίσουμε με το ίδιο κόστος δυο ή τρεις αγωγούς μαζί ταυτόχρονα. Άρα, σε πέντε χρόνια που θα αρχίσει η κατασκευή, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», είπε.

Η γνώμη μου είναι, συνέχισε, ότι σε πρώτη φάση θα γίνει υγροποίηση και σε δεύτερη φάση, το πιο ασφαλές, είναι ο αγωγός που δεν κινδυνεύει από τρομοκρατία και συρράξεις.

Αξία αποθεμάτων

Ερωτηθείς για τη συνολική αξία των κοιτασμάτων, ο Δρ Κονοφάγος είπε πως η Spectrum εκτιμούσε κοιτάσματα 1,3 τρις, που αναλογούν σε κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας για 200 χρόνια. Φέτος, ωστόσο, σύμφωνα με την Spectrum, υπάρχουν εκτιμήσεις για 3 τρις, που μπορούν συγκριθούν με τα κοιτάσματα του Καναδά.

«H σημερινή αξία του Ζορ φτάνει τα 200 δις ευρώ, άρα στην Κύπρο υπάρχουν πιθανότητες για 10 Ζορ. Άρα, αν επαληθευτούν οι πιθανότητες, υπάρχει προοπτική η Κύπρος να γίνει ένα κράτος πιο πλούσιο από τη Σαουδική Αραβία», είπε, προσθέτοντας «Γι’ αυτό και οι Τούρκοι βλέπουν μακριά και στρατηγικά και θέλουν να σταματήσουν τη διαδικασία. Δεν μπορούν, ωστόσο, να τη σταματήσουν, γιατί το οικόπεδο 10 και 11 -που έχει 6 κοιτάσματα τύπου Ζορ- δεν τα διεκδικεί».

Μετά το πετρέλαιο

Όσον αφορά τις προοπτικές εξεύρεσης πετρελαίου, είπε πως αυτές υπάρχουν, ωστόσο το κόστος εξόρυξής του θα είναι ψηλότερο λόγω βάθους. «Η εκμετάλλευση είναι πολύ ακριβή και ίσως οι εταιρείες να περιμένουν αυτά να πάρουν αξία για να τρυπήσουν. Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει μετά από πέντε ή έξι χρόνια, διότι, όταν τρυπήσουν και βρουν πετρέλαιο, χρειάζεται ξεχωριστή αδειοδότηση.

Προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Exxon Mobil και η TOTAL για ορισμένα οικόπεδα στην Ελληνική ΑΟΖ, ο Δρ Κονοφάγος είπε πως το ενδιαφέρον είναι αποτέλεσμα της ανακάλυψης του Ζορ. «Έρχονται για να ψάξουν για υφάλους ασβεστολίθου νοτίως της Κρήτης. Εκεί έχουμε ένα πλέγμα επτά φορές λιγότερο πυκνό από αυτά που υπάρχουν στην Κύπρο. Στα ύδατα κοντά με τη Λιβύη, σύμφωνα με την Spectrum, υπάρχει πιθανότητα κοιτάσματος παρόμοιου τύπου με αυτό του Κατάρ».

Κληθείς να σχολιάσει επίσης μέχρι πού βρίσκονται οι διαδικασίες ανακήρυξης και οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ, ο Δρ Κονοφάγος είπε πως η Ελλάδας διακατέχεται, δυστυχώς, από φοβικά σύνδρομα. «Έχω την εντύπωση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα, επειδή πάσχουμε από συμμάχους», σημείωσε, προσθέτοντας πως η οικονομική αβεβαιότητα φέρνει και πολιτική αβεβαιότητα.

*Ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος είναι πρώην Δ/ντής Έρευνας &Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε, Eisenhower Fellow του τομέα της Οικονομίας Έρευνας &Παραγωγής Υδρογονανθράκων και ειδικότερα του Ενεργειακού Τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα