Το δ.σ. της Λαϊκής δεν έχει ιδέα

Ο διαχειριστής δηλώνει ότι δεν υπάρχει απόφαση μετατροπής δανείου σε μετοχικό κεφάλαιο
Δηλώσεις του Κρις Παύλου για τη γνωστή υπόθεση, η οποία αφήνει πολλά ερωτηματικά και στους ερευνητές του παρελθόντος της Λαϊκής

Δηλώσεις για την υπόθεση μετατροπής δανείου της εταιρείας Focus του Μ. Ζολώτα, προς τη Λαϊκή Τράπεζα, ύψους 217 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μετοχές της ναυτιλιακής εταιρίας Newlead, έκανε χθες στην εφημερίδα

μας ο διαχειριστής της Λαϊκής και εκ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τον Μάιο του 2012, Κρις Παύλου.

Σύμφωνα με τον κ. Παύλου, όπως διαπίστωσε ο ίδιος από τα πρακτικά του δ.σ. της Λαϊκής, καμία τέτοια υπόθεση δεν πέρασε από το συμβούλιο τότε.
Ο διαχειριστής, πάντως διευκρίνισε ότι η υπόθεση αυτή πάει πολύ πιο πίσω και συγκεκριμένα στο 2009 κι αρχίζει με την έκδοση ενός αξιογράφου, το οποίο μετατράπηκε μετά σε μετοχές.

Είπε, επίσης, ότι το δάνειο της Focus ισχύει ακόμα και σήμερα, ενώ τόνισε πως και αυτή η υπόθεση θα πρέπει να πάει στη Νομική Υπηρεσία για διερεύνηση.
«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, σε σχέση με όσα συνέβαιναν στη Λαϊκή Τράπεζα», πρόσθεσε.

Δεν την είδε κανείς
Πάντως ο διαχειριστής ανέφερε ότι υπόθεση με δάνειο της Focus και μετατροπή του σε μετοχικό κεφάλαιο της Newlead δεν πέρασε ούτε από το διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής, τότε, ούτε από την Επιτροπή Ελέγχου της τράπεζας.

Εκείνο που είναι δυνατόν να συνέβη, μας είπε, είναι αν υπήρχε πρόνοια στη συμφωνία για το δάνειο της Focus, για μετατροπή του σε μετοχικό κεφάλαιο σε κατοπινό στάδιο.

«Εμάς, πάντως -σημείωσε-, η εν λόγω εταιρεία δεν μας έδωσε μετοχές για να 'κόψουμε' το δάνειο».
Ο κ. Παύλου ανέφερε, επίσης, ότι και η τιμή της εταιρείας και η τιμή της μετοχής βρίσκονται σήμερα στο μηδέν.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση είχε ερωτηθεί από την εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής, κατά την περίοδο που ελήφθη η απόφαση για τη μετατροπή του δανείου σε μετοχικό κεφάλαιο, Μιχάλης Σαρρής. Και ο κ. Σαρρής απάντησε ότι δεν έχει υπ' όψιν του μια τέτοια απόφαση.

Αίτημα για διερεύνηση
Όπως ήδη έγραψε η εφημερίδα μας, το πρωί της Δευτέρας, ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων απέστειλε επιστολές προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, με βιντεοσκοπημένο μέρος της τηλεοπτικής συζήτησης στην εκπομπή του «Σίγμα» «Πρωτοσέλιδο», η οποία αναφερόταν στο δάνειο της εταιρείας Focus, του Μ. Ζολώτα, το οποίο, σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετατράπηκε σε μετοχικό κεφάλαιο της Νewlead, που ανήκει επίσης στον Μ. Ζολώτα.

Στην επιστολή προς τον Αρχηγό, ο Σύνδεσμος εφιστά την προσοχή του στο περιεχόμενο των αποκαλύψεων που έγιναν στη συγκεκριμένη εκπομπή και σημειώνει ότι «οι αποκαλύψεις θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες στους ανακριτές που ασχολούνται με την κατάρρευση της Λαϊκής και γενικά της κυπριακής οικονομίας. Θα ενισχύσει, επίσης, και τη στοιχειοθέτηση πιθανών ποινικών αδικημάτων σχετικά με τις χορηγίες των κομμάτων από τη Focus».

Τι ελέχθη στο «Πρωτοσέλιδο»
Στην εν λόγω εκπομπή είχε γίνει αναφορά σε έγγραφο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο παρουσίασε η εφημερίδα μας το περασμένο Σάββατο. Όπως φαίνεται στο έγγραφο, λίγες εβδομάδες πριν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα με 2 σχεδόν δις ευρώ, από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών, τον Ιούλιο του 2012, στις 22 Μαΐου 2012 η ίδια η Λαϊκή υπέστη ζημιά ύψους 217 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω λανθασμένων χειρισμών. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτεται στο έγγραφο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Λαϊκή αποφάσισε να μετατρέψει δάνειο της Focus, του Μιχάλη Ζολώτα, σε μετοχικό κεφάλαιο σε μίαν από τις εταιρείες του, τη ναυτιλιακή Νewlead Holdings, χωρίς να ζητήσει εγγυήσεις, ή συμμετοχή στην εταιρεία αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα