Μείωση στα τέλη ΧΥΤΑ Πάφου

Με την Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος την Δευτέρα με αντικείμενο συζήτησης την Σύμβαση για τη διαχείριση του Χ.Υ.Τ.Α. Επαρχίας Πάφου.

Ο Δήμαρχος Πάφου με σχετική επιστολή που απέστειλε στην κ. Γεωργίου, επισημοποιεί την θέση της δημοτικής αρχής ότι ακόμη και η πρόσφατη συμφωνία μείωσης των τελών στα 18 ευρώ ανά τόνο δεν συνιστά εύλογο, αλλά υπερβολικό κόστος για τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Ο

κ. Φαίδωνος σε συνέχεια των θέσεων που εξέθεσε στην κ. Γεωργίου, την πληροφόρησε σε επιστολή του ότι η δεκαετούς διάρκειας σύμβαση που το Υπουργείο Εσωτερικών συνήψε με την εταιρεία Helector Cyprus έληξε στις 14.7.2015.

Η σύμβαση αυτή προέβλεπε, τη διαχείριση από τον ανάδοχο του χώρου, υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, καθώς επίσης και της μονάδας επεξεργασίας (βιολογικής μονάδας) των υγρών παραγώγων που θα προέκυπταν από την ταφή των αποβλήτων.

Στις 21.10.2010 το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε ο κ. Φαίδωνος με σχετική ανακοίνωση, εκχώρησε το πρώτο σκέλος της σύμβασης στο Συμβούλιο Διαχείρισης του Χ.Υ.Τ.Α. Επαρχίας Πάφου, διατηρώντας τη συμβατική σχέση με τον ανάδοχο σε σχέση με τη διαχείριση της βιολογικής μονάδας, έχοντας και την ευθύνη να πληρώνει τον ανάδοχο.

Ενόψει της λήξης της ισχύος της σύμβασης (14.7.2015), έπρεπε το Υπουργείο Εσωτερικών να ετοιμάσει έγκαιρα έγγραφα διαγωνισμού, ώστε πριν από την εκπνοή της σύμβασης να επιλεγεί ο νέος ανάδοχος.

Ο κ. Φαίδωνος γνωστοποίησε στην κ. Γεωργίου ότι, μέχρι χθες 2 Φεβρουαρίου δεν έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και εξ όσων γνώριζε, ούτε τα σχετικά έγγραφα έχουν ετοιμαστεί.

Έχοντας την άποψη ότι συντρέχει σοβαρός και ουσιώδης λόγος δημοσίου συμφέροντος ο κ. Φαίδωνος κάλεσε την κ. Γεωργίου να αναλάβει πρωτοβουλία το συντομότερο δυνατό για έναρξη νέας διαπραγμάτευσης με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των όρων της επιτευχθείσας διευθέτησης.

Αποτελεί θέση του, σημειώνει, ότι δεν μπορούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου να μείνουν όμηροι της αναδόχου εταιρείας για άλλους 12 μήνες, υφιστάμενοι υπερβολικές χρεώσεις εξαιτίας, στην καλύτερη περίπτωση, αμέλειας και παραλείψεων των αρμοδίων για το χειρισμό του θέματος.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αν δεν καταστεί δυνατό να βελτιωθούν ουσιαστικά οι όροι της διευθέτησης, τότε πρέπει να τερματιστεί αμέσως η σύμβαση (που σε κάθε περίπτωση έχει λήξει) με την ανάδοχο εταιρεία και να αναληφθεί από το Συμβούλιο Διαχείρισης του Χ.Υ.Τ.Α. ή από τον Δήμο Πάφου η διαχείριση της μονάδας για το διάστημα που θα χρειαστεί για την προκήρυξη και κατακύρωση νέου ανοικτού διαγωνισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα