Το απόγευμα η κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

Με την ψηφοφορία στις 18.00 ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018.

Τεχνοκράτες της Βουλής ετοίμασαν τον τελικό κατάλογο των τροπολογιών, όπως αυτές κατατέθηκαν από τα κόμματα.

Το πρωί αναμένεται να υπάρξουν οι τελικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα και θα ξεκαθαρίσουν οι συμμαχίες για υιοθέτηση ή απόρριψη τους.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να σταυρώσει σωρεία κονδυλιών, μεταξύ των οποίων και αυτά της σύστασης των υφυπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, εντείνονται.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του ΔΗΚΟ, καθώς με τις 9 έδρες, που κατέχει στο κοινοβούλιο, αναμένεται να κρίνει την τύχη του προϋπολογισμού.

Πληροφορίες φέρουν το ΔΗΚΟ να υπερψηφίζει και φέτος τον προϋπολογισμό, με ανταλλάγματα τροπολογίες που θα καταθέσει.

Πέραν του ΔΗΣΥ, υπέρ τάσσεται και το Κίνημα Αλληλεγγύης, χωρίς, ωστόσο να αποκλείονται εκπλήξεις, αφού ο Γιώργος Παπαδόπουλος δεν έλαβε οριστική απόφαση.

Τον προϋπολογισμό θα καταψηφίσουν ΑΚΕΛ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ΕΛΑΜ και ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς.

Η ΕΔΕΚ αναμένεται να λάβει οριστική απόφαση το μεσημέρι, ανάλογα με την υιοθέτηση η όχι των τροπολογιών της.

Την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού θα διαδεχθεί η συζήτηση επί της αναπομπής του νόμου για την Ακίνητη Ιδιοκτησία και οι κανονισμοί για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Επίσης θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας το προσχέδιο ψηφίσματος για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της για τις εορτές των Χριστουγέννων και για τις προεδρικές εκλογές.

Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συνέλθει σε συνεδρία πριν το τέλος Φεβρουαρίου για την εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη διαδικασία της εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αναδειχθεί από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ενώπιον της Βουλής ο εκάστοτε αναδειχθείς Πρόεδρος δίνει τη διαβεβαίωση για πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα