Τ/κ Τύπος: Αποστολή ερευνητών στα κατεχόμενα από Τουρκία

Ομάδα ερευνητών έστειλε στα κατεχόμενα το επιτελείο του τουρκικού στρατού, στο πλαίσιο ερευνών για την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, σύμφωνα με εφημερίδες του Τ/κ Τύπου. Έκταση έχει πάρει ο εντοπισμός καμένων βιβλίων με συγγραφέα τον Φετουλάχ Γκιουλέν αλλά και καμένοι υπολογιστές. Στα πρωτοσέλιδα και οι λιτοί για φέτος εορτασμοί της εισβολής του 1974 απο τον Αττίλα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Παράλληλα” γράφει ότι μετά την Τουρκία σειρά έχουν τα κατεχόμενα σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου

στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ήδη το επιτελείο τουρκικού στρατού έστειλε στα κατεχόμενα μια ομάδα ερευνητών. Γράφει ακόμα ότι η κατάσταση στην Τουρκία με το πραξικόπημα αλλά και μετά το πραξικόπημα έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση προς τα κατεχόμενα ενώ έχουν ήδη ακυρωθεί κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Αναφορά γίνεται και στους “εορτασμούς” στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής και στις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί ότι οι φετινοί “εορτασμοί” δεν θα έχουν έντονο χαρακτήρα λόγω του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ο φόβος πάει διακοπές” γράφει ότι μετά τις επιχειρήσεις των τουρκικών αρχών για εντοπισμό και σύλληψη πραξικοπηματιών, τώρα σειρά έχουν τα κατεχόμενα, όπου ομάδα από το τουρκικό επιτελείο στρατού, θα αρχίσει τις έρευνες. Γράφει ακόμα ότι, σε σκουπιδότοπο εντοπίστηκαν να καίγονται βιβλία με συγγραφέα τον Φετουλάχ Γκιουλέν αλλά και υπολογιστές, ενώ η “αστυνομία” έχει ήδη αρχίσει την έρευνα. Γράφει ότι χωρίς τανκς και F-16 θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα κατεχόμενα οι “εορτασμοί” για την επέτειο της εισβολής. Αλλού αναφέρει ότι ομάδα από ακτιβιστές και από τις δύο πλευρές επισκέφτηκαν χθες το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, όπου ενημερώθηκαν για τις εργασίες των ειδικών.

Οι “εορτασμοί” στα κατεχόμενα για την 20η Ιουλίου, τα προβλήματα των Τ/κ εμπόρων, οι οδηγίες από την τουρκική κυβέρνηση όπως γίνει επιχείριση “εκκαθάρισης” και στο στρατό στα κατεχόμενα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, και οι έρευνες για τα βιβλία του Φετουλάχ Γκιουλέν και σκληρούς δίσκους υπολογιστή που προσπάθησαν να κάψουν σε χωματερή στα κατεχόμενα αλλά και η νέα υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ήρθε στην Κύπρο” γράφει ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες όπως η επιχείρηση εκκαθάρισης στον τουρκικό στρατό συμπεριλάβει και το στρατό στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ακόμα ότι ήδη έχουν συλληφθεί δύο πρόσωπα, τα οποία υπηρέτησαν στην “πολιτική άμυνα” στα κατεχόμενα, ο Φιράτ Αλακούς και ο Φατίχ Γιαρίμπας, ως εμπλεκόμενοι στο πραξικόπημα. Αλλού γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του “υπουργού” δημοσίων έργων Κεμάλ Ντουρούστ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία για την οικονομία του ανοίγματος του λιμανιού στο κατεχόμενο Καραβοστάσι. Αναφορά γίνεται και στους εορτασμούς στα κατεχόμενα λόγω της 20ης Ιουλίου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Η επιχείρηση για το πραξικόπημα συνεχίζεται και στην Κύπρο;” αναφέρεται στις οδηγίες όπως και ο στρατός στα κατεχόμενα περάσει από έρευνες για να εντοπιστούν τυχόν πραξικοπηματίες. Την ίδια στιγμή η “αστυνομία” διερευνά υπόθεση σχετικά με βιβλία του Φετουλάχ Γκιουλέν και σκληρούς δίσκους υπολογιστή που προσπάθησαν άγνωστοι να κάψουν σε σκουπιδότοπο, ενώ στην Τουρκία ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και δύο πρόσωπα, τα οποία υπηρέτησαν ως “διευθυντές” στην “πολιτική άμυνα” στα κατεχόμενα. Γράφει ακόμα ότι απλές θα είναι οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 20η Ιουλίου, ενώ μειωμένη ήταν σε σύγκριση με άλλες χρονιές η συμμετοχή σε ψεσινή εκδήλωση. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη του 22χρονου Χαταϊλί Ντεμίρμπουρκεν, ως υπόπτου για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης 15χρονης.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Χρεοκόπησε η βιοτεχνία” αναφέρεται στα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα ενώ πολλές βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αναφορά γίνεται και σε ένα περίεργο περιστατικό σε σκουπιδότοπο στην κατεχόμενη Γαλάτεια, όπου άγνωστοι προσπάθησαν να κάψουν σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών και περισσότερα από 100 βιβλία, που έγραψε ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Γράφει ακόμα ότι ακόμα ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης 15χρονης ανήλικης απασχολεί την “αστυνομία” ενώ ήδη έχει συλληφθεί 22χρονος ως ο δράστης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα