Αποζημίωση σε περίπτωση τερματισμού σύμβασης εργαζομένου

Στην απόφαση ότι εργαζόμενος, ο οποίος τερματίζει ο ίδιος τη σύμβασή του με συγκεκριμένο εργοδότη, δικαιούται χρηματική αποζημίωση για τις μέρες άδειας τις οποίες δεν έχει πάρει από τον εργοδότη, κατέληξε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απόφαση ισχύει για τις περιπτώσει όπου ο εργαζόμενος δεν μπόρεσε να εξαντλήσει ολόκληρη ή μέρος της ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών και εν τω μεταξύ αποφάσισε ο ίδιος να αποχωρήσει από την επιχείρηση. Το Δικαστήριο βασίστηκε υπενθυμίζει στη νομολογία

του βάσει της οποίας ο εργαζόμενος δικαιούται, κατά τη συνταξιοδότησή του, χρηματική αποζημίωση, εφόσον δεν μπόρεσε να εξαντλήσει την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών, επεκτείνοντας την στην εκούσια αποχώρηση.

Το Δικαστήριο προσθέτει ότι το δικαίωμα σε ετήσια άδεια έχει διττό σκοπό, ο οποίος συνίσταται στην παροχή στον εργαζόμενο της δυνατότητας να αναπληρώσει τις δυνάμεις του σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων τα οποία έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμβάσεως εργασίας του και να έχει στη διάθεσή του ένα χρονικό διάστημα χαλαρώσεως και ψυχαγωγίας.

Με σκοπό τη διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος σε ετήσια άδεια, το Δικαστήριο θέτει την ακόλουθη αρχή: ο εργαζόμενος του οποίου λύθηκε η σχέση εργασίας και ο οποίος δυνάμει συμβάσεως συναφθείσας με τον εργοδότη του, ενώ συνέχιζε να λαμβάνει τον μισθό του, δεν υποχρεούταν να εμφανίζεται στον τόπο εργασίας του κατά τη διάρκεια καθορισμένης περιόδου που προηγείτο της συνταξιοδοτήσεώς του, δεν διαθέτει αξίωση χρηματικής αποζημιώσεως για μη ληφθείσα ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών κατά την ως άνω περίοδο, εκτός αν δεν μπόρεσε να εξαντλήσει την άδεια αυτή λόγω ασθένειας.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή του Verwaltungsgericht Wien (διοικητικό δικαστήριο Βιέννης) για διευκρίνηση στην υπόθεση του H. Maschek, ο οποίος ζήτησε από τον εργοδότη του την καταβολή χρηματικής αποζημιώσεως για μη ληφθείσα ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών, υποστηρίζοντας ότι είχε ασθενήσει εκ νέου λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Ο εργοδότης του απέρριψε το αίτημα, διότι, κατά τον κανονισμό περί μισθολογικού καθεστώτος του Δήμου Βιέννης, ο εργαζόμενος ο οποίος, οικεία βούληση, λύει τη σχέση εργασίας του – ιδίως επειδή ζητεί να συνταξιοδοτηθεί – δεν δικαιούται τέτοια αποζημίωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα