Βαρεμένος: Δεν υπάρχουν επιλεκτικές λύσεις για την Τουρκία

Δεν υπάρχουν επιλεκτικές λύσεις για την Τουρκία αν θέλει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία και η χώρα πρέπει να πείσει πρώτα και κύρια τον ίδιο της τον εαυτό ότι επιλέγει τον ευρωπαϊκό δρόμο, δήλωσε ο Β` Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, στη Λευκωσία.

Ο κ. Βαρεμένος, ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά στις

επετειακές εκδηλώσεις για την εισβολή της 20ης Ιουλίου, ανέφερε ότι η εδώ παρουσία του δεν είναι μόνο μια πολιτική, αλλά και μια συναισθηματική εμπειρία.

«Πέρασαν 42 χρόνια κι αυτό που θέλω να πω, είναι ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν πρόκειται να ξεχάσουμε και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα απαράδεκτα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής στο νησί».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Βαρεμένος ανέφερε ότι η χώρα φαίνεται να παλεύει με κάποιους από τους δαίμονές της, ωστόσο πρόσθεσε ότι «εμείς μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη συνταγματική νομιμότητα και δημοκρατία, η οποία όμως δημοκρατία πάει χέρι-χέρι με τις αρχές του ανθρωπισμού και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις οποίες η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί, αν θέλει πρώτα και κύρια να πείσει τον ίδιο της τον εαυτό ότι επιλέγει τον ευρωπαϊκό δρόμο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι επ` αυτού δεν υπάρχουν επιλεκτικές λύσεις και ότι το πακέτο είναι ενιαίο αν πράγματι η Τουρκία θέλει να ακολουθήσει αυτή την πορεία.

«Εμείς είμαστε στο πλευρό της κυπριακής Κυβέρνησης, στις προσπάθειες που κάνει και οι οποίες είναι εργώδεις και έντονες τον τελευταίο καιρό, για την εξεύρεση μιας λύσης ειρηνικής, δίκαιης, που να αντανακλά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς στρατεύματα και μακριά από την αναχρονιστική λύση των εγγυήσεων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η μόνη κοινά αποδεκτή μέθοδος για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό είναι αυτή που ακολουθεί με συνέπεια η κυπριακή Κυβέρνηση. Εξέφρασε την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει κάτι απτό που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες όλου του πληθυσμού της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, ο οποίος αν υπάρξει οποιαδήποτε κατάληξη θα έχει τον πρώτο και των τελευταίο λόγο.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Βαρεμένου στην Κύπρο είναι ένας έμπρακτος τρόπος υπογράμμισης της διαχρονικής συμπαράστασης της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για αποτίναξη της κατοχής, εξεύρεση μιας λύσης η οποία να οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρήνη και σωστή λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους μέσα στην ΕΕ, το οποίο έτσι θα ωφελήσει όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και θα τους οδηγήσει σε ευημερία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα