Τι θα συμβεί εάν δεν βρεθούν υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ

Το κεφάλαιο υδρογονάνθρακες για την Κύπρο δεν τελειώνει στο κατά πόσο θα εντοπιστούν ή όχι σημαντικά αποθέματα στην ΑΟΖ της στις επικείμενες γεωτρήσεις, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από παρουσίαση της εξέλιξης και του έργου της ΕΥΚ από το 2014 και εντεύθεν, και σημειώνοντας ότι σε

μια γεώτρηση οι πιθανότητες να μην βρεθούν αποθέματα είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να βρεθούν, η κα. Ονουφρίου είπε ότι στην Κύπρο είμαστε τώρα σε μια καλή θέση, που αξιολογούνται πολύ καλά οι πιθανότητες εξεύρεσης, χωρίς να μπορεί κανείς να ξέρει πότε και ποιες ποσότητες θα βρεθούν.

«Όμως, αν δεν βρεθεί κάτι σύντομα, δεν σημαίνει ότι έκλεισε το κεφάλαιο, οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενδυναμώνουμε το πλαίσιο και τις προσπάθειές μας», είπε, σημειώνοντας το παράδειγμα του αιγυπτιακού «Ζορ», στο οποίο έγιναν πολλές γεωτρήσεις πριν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο ρόλος της ΕΥΚ δεν περιορίζεται στο κατά πόσο η Κύπρος θα έχει σημαντικά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της. Η κα Ονουφρίου σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει στο να φέρει μαζί τις χώρες της περιοχής έτσι ώστε να στηρίξει την όλη εξέλιξη που θα είναι προς όφελος και της Κύπρου και πιθανόν και της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ως ένα κέντρο γνώσης, τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, έρευνας, καινοτομίας και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσει ακόμη περισσότερο, ιδίως αυτή την περίοδο που όλα τα φώτα της βιομηχανίας είναι στραμμένα πάνω της, έχοντα υπόψη τις προοπτικές που υπάρχουν.

«Και με μικρότερες ποσότητες είτε δικές μας είτε σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, μπορούν να αναπτυχθούν και πάλι οι κατάλληλες υποδομές και να απευθυνθούμε στις αγορές για να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο», είπε. Πρόσθεσε ότι αυτά είναι όλα πιθανά σενάρια, τα οποία μελετώνται στην ΕΥΚ σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Συμπλήρωσε ότι ο ρόλος και οι ευκαιρίες και οι προοπτικές είναι εκεί και η Κύπρος οφείλει να τις αξιοποιήσει με ένα συστηματικό τρόπο και να είναι προετοιμασμένη για τις αποφάσεις που θα λάβει.

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΚ Πάνος Κελάμης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες από τον τομέα για την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε κρίκος μπορεί να συνεισφέρει. Ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια, πρόσθεσε, έχει να κάνει με την οικονομική ευμάρεια, περισσότερες δουλειές για όλους και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να δώσει τη δέουσα προσοχή.

Είπε, επίσης, ότι θα ήταν καλό να υπήρχε ένας συντονισμός από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε να μην επαναλαμβάνει το ένα Πανεπιστήμιο τα πράγματα που κάνει το άλλο. Συμπλήρωσε ότι αν οργανωθεί σωστά η ακαδημαϊκή κοινότητα και κοιτάξει τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που έχει η βιομηχανία των πετρελαίων θα συνεισφέρει και αυτή πολύ, ενώ η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από όλα τα μέρη της Ευρώπης.

«Εθνικός θησαυρός» η Εταιρεία Υδρογονανθράκων
--------------------------------------------------------------
Με σημαντικές προσθήκες σε ανθρώπινο δυναμικό με ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο και εμπειρία στη διεθνή βιομηχανία, η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) παρουσίασε την εξέλιξη και τα επιτεύγματά της από το ξεκίνημά της το 2014 μέχρι σήμερα, σε ένα οικοδόμημα για το οποίο, όπως τόνισε η Πρόεδρός της, πρέπει όλη η χώρα να είναι υπερήφανη.

Η Τούλα Ονουφρίου, μιλώντας σε παρουσίαση της ΕΥΚ, χαρακτήρισε την εταιρεία εθνικό θησαυρό και είπε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση, αξιοποίηση και διαφύλαξή της.

Όπως σημείωσε, κάθε τμήμα της ΕΥΚ έχει στελεχωθεί με άριστο προσωπικό ψηλού επιπέδου, με νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν έρθει στη χώρα, αφήνοντας πίσω τους αξιόλογες θέσεις στο εξωτερικό για να βοηθήσουν.

«Σήμερα οι ομάδες αυτές εκτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες στον τομέα των υδρογονανθράκων για τη χώρα μας. Μπορούν να σταθούν δίπλα από τις διεθνείς εταιρείες κολοσσούς που έχουμε στην Κύπρο τόσο για να συνεργαστούν αλλά και να διεκδικήσουν τα μέγιστα οφέλη για τη χώρα μας», ανέφερε η κα Ονουφρίου.

Η ΕΥΚ παρουσίασε τους πυλώνες στους οποίους επικεντρώνεται για προσδιορισμό, ασφαλή ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση των αποθεμάτων και πιθανών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, με το προσωπικό, αποτελούμενο κυρίως από νέους Κύπριους επιστήμονες, να αναφέρονται στα σημαντικά επιτεύγματα της εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το οικοδόμημα και θα πρέπει όλη η χώρα μας να είναι περήφανη για αυτό. Ένα λαμπρό παράδειγμα ότι μπορούμε να κτίσουμε και να λειτουργούμε πάνω σε στέρεη βάση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων μας ανθρώπων, αλλά και την εμπειρία και το όραμα κάποιων πιο μεγάλων», ανέφερε η κα Ονουφρίου.

Σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη»
-----------------------------------------------
Η σημαντική μείωση του κόστους ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» είναι ένα μόνο παράδειγμα των επιτευγμάτων της ΕΥΚ τα τελευταία δύο χρόνια. Παράλληλα, σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη συμφωνία με τις εταιρείες στην Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το κόστος της ανάπτυξης του «Αφροδίτη» ανέρχεται στα 4-5 δισ. ευρώ και έχει μειωθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η ομάδα της ΕΥΚ έχει συνεισφέρει σε μια σημαντική μείωση κόστους της ανάπτυξης στο τελευταίο σχέδιο ανάπτυξης που παρέδωσαν οι εταιρείες, όπως ανέφερε ο Νικόδημος Νικοδήμου εκ μέρους της ομάδας των μηχανικών της ΕΥΚ. Πρόσθεσε ότι αυτή η γνώση βοηθά στις διαπραγματεύσεις με τους δυνητικούς αγοραστές. Έγινε, επίσης, μελέτη για αγωγό προς Αίγυπτο, σε συνεργασία με την αντίστοιχη εταιρεία της Αιγύπτου.

Η εκτίμηση των πιθανών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ που χρησιμοποιήθηκε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, αλλά και η εκτίμηση των αποθεμάτων του κοιτάσματος «Αφροδίτη», είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ομάδας των γεωεπιστημόνων στην ΕΥΚ.

«Κάναμε εκτίμηση των πιθανών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ που βοήθησε στον γ’ γύρο διαπραγματεύσεων και εκτίμηση των επιτόπου αποθεμάτων για το κοίτασμα «Αφροδίτη», γιατί είναι σημαντικό να έχουμε τη δική μας εκτίμηση, αφού οι γεωεπιστήμες έχουν πάντα ένα ρίσκο και μια αβεβαιότητα, δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις δισεκατομμυρίων πάνω σε μελέτες τρίτων», ανέφερε εκ μέρους της ομάδας γεωπιστημόνων της ΕΥΚ ο Ευθύμιος Ευθυμίου.

Η υπεύθυνη του Τομέα Ασφάλειας στην ΕΥΚ Ειρήνη Ελευθερίου αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των εταιρειών και των αρμόδιων αρχών στην Κύπρο για πρόληψη οποιωνδήποτε ατυχημάτων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ΕΥΚ αποτελεί, επίσης, τον εμπορικό βραχίονα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα των υδρογονανθράκων και ο Ανδρέας Κουτσουλίδης, εκ μέρους του οικονομικού τμήματος της ΕΥΚ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη στρατηγική που ακολουθείται για πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Οι λόγοι, όπως είπε, είναι η διαθεσιμότητα των υποδομών, η ζήτηση και το ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθείται από τη χώρα.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με ουσιαστική πρόοδο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κελάμης ανέφερε ότι η Αίγυπτος είναι μονόδρομος, γιατί είναι η καλύτερη εμπορική συμφωνία που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία, παρόλο που, όπως είπε, εξετάζονται και άλλα σενάρια.

Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση του αερίου της Κύπρου για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, ο κ. Κελάμης ανέφερε ότι εξετάζονται τα οφέλη για κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχει κάποιο κόστος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα