Τη συζήτηση 12 νομοσχεδίων επισπεύδει η Βουλή

Την συζήτηση 12 νομοσχεδίων επισπεύδει η Βουλή των αντιπροσώπων.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, με την οποία ζητά την εξέταση σημαντικών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το όλο θέμα συζητήθηκε σήμερα στη Σύσκεψη των Αρχηγών στη Βουλή,

κατά την οποίαν αποφασίστηκε να επιχειρηθεί από τη Διευθύντρια της Βουλής κατανομή των νομοσχεδίων σε περισσότερες από μια Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με στόχο την επίσπευση της όλης διαδικασίας.

Τα νομοσχέδια, για τα οποία κάνει λόγο στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων στη Δημόσια Υπηρεσία, την αξιολόγηση υποψηφίων για προαγωγές και διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την εναλλαξιμότητα στη Δημόσια Υπηρεσία και τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε πως εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής 12 σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σήμερα κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής συγκεκριμένη επιστολή, μέσα από την οποία ζητά όπως συζητηθούν και οδηγηθούν προς ψήφιση τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας συνόδου.

“Όλοι συμφωνούν ότι το κράτος χρειάζεται βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις. Αυτό βεβαίως πρέπει να το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη, ειδικά εμείς οι νομοθέτες ξενυχτήσαμε για να διασώσουμε το Συνεργατισμό. Πρέπει να ξενυχτήσουμε για να διευκολύνουμε και τον πολίτη σε σχέση με την αναξιοκρατία, τη γραφειοκρατεία, το ρουσφέτι”, είπε ο κ. Τορναρίτης.

Σημείωσε ότι η ανταπόκριση των υπόλοιπων κομμάτων ήταν θετική, για να προσθέσει ότι συμφώνησαν όπως διανεμηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις και σε άλλες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, πέραν της Επιτροπής Οικονομικών, για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

“Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν ασκούμε κριτική ούτε στην Επιτροπή Οικονομικών, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στον οποιοδήποτε. Αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε την ψήφιση των συγκεκριμένων νομοθεσιών”, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η Βουλή θα ορίσει συνεδρίες, για να μπορέσουν να πετύχουν αυτό το συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι η θέση του που είναι θέση και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών είναι ότι τα εν λόγω νομοσχέδια είναι «θεσμικά» και όχι νομοσχέδια που ασχολούνται με την οικονομία ή άλλα και ως εκ τούτου έπρεπε να συζητηθούν από την Επιτροπή Θεσμών.

Ο Δημήτρης Συλλούρης χαιρέτισε το ότι, όπως είπε, «έστω και τώρα ο ΔΗΣΥ αντιλήφθηκε κάποια πράγματα» και συμφώνησε με τη θέση πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, «ο μόνος τρόπος για να προλάβουμε είναι να κατανεμηθούν τα νομοσχέδια και σε άλλες Επιτροπές», κάτι που, όπως εξήγησε, διαδικαστικά μπορεί να γίνει με σχετική απόφαση της Ολομέλειας.

Εξήγησε ότι συμφωνήθηκε όπως η Διευθύντρια της Βουλής επιχειρήσει μια λογική κατανομή των νομοσχεδίων, κάποια, όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να συζητηθούν από την Επιτροπή Εργασίας και κάποια άλλα από την Επιτροπή Οικονομικών.

«Με αυτή την προσέγγιση θεωρώ ότι μπορούμε πράγματι ότι, αν όχι όλα τότε αρκετά από αυτά, να τα ψηφίσουμε, λέγοντας ότι για το ΕΥΡΩΚΟ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της λειτουργίας του η συνεχής μεταρρύθμιση του κράτους, της κρατικής μηχανής, ο εκσυγχρονισμός των θεσμών και η επανίδρυση τους κράτους» είπε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα