Τι κρύβεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις-Πώς να προστατευτείτε

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από το βράδυ της Παρασκευής μετά από το «τσουνάμι» κυβερνοεπιθέσεων που ξεκίνησε από την Βρετανία και το σύστημα υγείας και εξαπλώθηκε σήμερα Σάββατο στην Ρωσία και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Ειδικό σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου, Ντίνο Παστό ο οποίος εξήγησε ότι οι εν λόγω επιθέσεις γίνονται τώρα λόγω της

διαρροής της τεχνογνωσίας της NSA. Η εν λόγω τεχνογνωσία που διέρρευσε, έκανε με λίγα λόγια γνωστή την τεχνογνωσία με την οποία οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τους στόχους τους, δίδοντας έτσι το «ελεύθερο» στους απανταχού χάκερ να «αλωνίζουν» από λογισμικά εταιρειών μέχρι απλών πολιτών.

Δείτε εδώ: Παγκόσμιο «τσουνάμι» κυβερνοεπιθέσεων

Αυτό που κάνουν ουσιαστικά σύμφωνα με τον κ.Παστό οι χάκερ έιναι να επεμβαίνουν στα συστήματα ιδιωτών αλλά και επιχειρήσεων κρατώντας τα εν ολίγοις υπό καθεστώς ομηρίας, ζητώντας παράλληλα από τους ιδιοκτήτες τους λύτρα σε μορφή bitcoin.

Ο Ντίνος Παστός χαρακτηρίζει τον «εχθρό» ως αόρατο, λόγω του ότι χτυπούν από παντού και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα θύματα υποκύπτουν στον εκβιασμό για λύτρα δεν μπορούν να εντοπιστούν οι δράστες.

Η κατάσταση ως έχει τώρα περιγράφεται ουσιαστικά ως ένα ξέφραγο αμπέλι, στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως είμαστε εκτεθειμένοι.

Ωστόσο, υπάρχουν βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προστατευτούμε από τις επιθέσεις.

Πρώτο και σημαντικό βήμα είναι η προστασία των δεδομένων μας, κάνοντας το γνωστό backup.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό βήμα είναι η αναβάθμιση του λογισμικού μας όταν κρίνεται χρήσιμη. Τις πλείστες φορές, οι ειδοποιήσεις για τα λεγόμενα updates περνούν απαρατήρητες από τους πλείστους είτε για λόγους συντόμευσης χρόνου είτε για λόγους απλά άγνοιας. Αυτό που επισημαίνει και ο κ.Παστός είναι να μην αγνοούμε τα updates που πρέπει να κάνουμε στον υπολογιστή μας, γιατί για να ζητείται κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι έχει εντοπιστεί ένα κενό στο σύστημα ασφαλείας για το οποίο επιβάλλεται αναβάθμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα