Θρίαμβος για CDU - κόλαφος για SPD

Το κόμμα της Μέρκελ επικράτησε και στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, δίνοντας «χαστούκι» στον Σουλτς
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Χριστιανοδημοκρατικό υπό τον Ντάνιελ Γκίντερ με 32% (+1,2%) και δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό υπό τον Τόρστεν Άλμπιχ με 27,2% (-3,2%)

Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα, το αποτέλεσμα των εκλογών στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν ήταν κάτι παραπάνω

από ξεκάθαρο. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών στο βορειότερο κρατίδιο της Γερμανίας, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) υπό τον Ντάνιελ Γκίντερ με 32% (+1,2 σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2012) και δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) υπό τον Τόρστεν Άλμπιχ με 27,2% (-3,2%).

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 12, 9% (-0,3%), oι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,5% (+3,3%), το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο του Κιέλου, με 5,9% και, τέλος, το κόμμα της δανικής μειονότητας (SSW) με 3,3% (-1,3%), το οποίο αν και δεν ξεπερνά το 5% (όριο για την είσοδο στη Βουλή), εν τούτοις, θα εκπροσωπείται.

Η Αριστερά (Die Linke) 3,8 (+1,5) και το Κόμμα των Πειρατών 1,2% (-7%) δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το όριο και μένουν εκτός. Η σύνθεση της τοπικής Βουλής, επί συνόλου 73 βουλευτών, θα έχει ως εξής: CDU 25, SPD 21, Πράσινοι 10, FDP 9, AfD 5 και SSW 3 βουλευτές.

O επικεφαλής του ψηφοδελτίου του θριαμβεύσαντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ντάνιελ Γκίντερ δεν έχει κρύψει την προτίμησή του να συγκυβερνήσει με τους Φιλελεύθερους, δεδομένου ότι δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά δήλωσε πως είναι ανοικτός και για συζητήσεις και με του Πράσινους.

Οι εν δυνάμει συνεργασίες
Με βάση τα πιο πάνω αποτελέσματα, οι Χριστιανοδημοκράτες θα έχουν τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης και μπορούν να συνεργαστούν με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που είδαν επίσης τα ποσοστά τους να αυξάνονται. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, ένας τέτοιος συνασπισμός θα έχει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, αφού θα διαθέτει τις 44 από τις 73 έδρες και θα σχηματίσει μία δυνατή κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που μία τέτοια συνεργασία δεν ευοδώσει και οι Χριστιανοδημοκράτες χάσουν την ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης -κάτι τέτοιο ναι μεν έχει αποκλειστεί, αλλά υπάρχει ως ενδεχόμενο- τότε τον λόγο για σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία την τελευταία πενταετία.

Τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση θα ‘ναι ακόμη πιο δύσκολα, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού, τελικά, κυβέρνησης υπό τους Σοσιαλδημοκράτες. Το ποιο από τα δύο κόμματα θα σχηματίσει κυβέρνηση είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Το μήνυμα της κάλπης
Με μόλις 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους, οι εκλογές στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θεωρούνται ήσσονος πολιτικής σημασίας και δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα. Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή-συμβολική σημασία. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο παράγοντας Σουλτς δεν φαίνεται να διαδραματίζει πλέον τόσο μεγάλο ρόλο.

Η δυναμική που είχε προσδώσει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την Καγκελαρία φαίνεται, αν όχι να υποχωρεί, τουλάχιστον να μη λειτουργεί πλέον τόσο καταλυτικά υπέρ του SPD. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σουλτς και μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν δει να εκτοξεύονται τα ποσοστά τους και στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και είχαν βάσιμες ελπίδες να αναδειχθούν ακόμη και πρώτη δύναμη. Τελικώς, όμως, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικώς υψηλά ποσοστά.

Οι προχθεσινές εκλογές, λοιπόν, συνιστούν αναμφίβολα ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Μέρκελ και ψυχρολουσία, αντίθετα, για το SPD, που όμως δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στις κρίσιμες εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, από τις οποίες μπορούν να αντληθούν ουσιαστικά συμπεράσματα και για τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Πηγές: ΑΠΕ, Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα