Θηλασμός:προστατεύει τις μητέρες από τον καρκίνο και διαβήτη

Ο θηλασμός όχι μόνο βοηθάει τα μωρά να μεγαλώσουν και να έρθουν πιο κοντά με τις μητέρες τους, αλλά έχει και την ιδιότητα να προστατεύει και τις γυναίκες από δεινά όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Επιστήμονες από τον ιατρικό οργανισμό, της Καλιφόρνια, παρακολούθησαν επί σειρά ετών 1.035 νέες μητέρες, οι οποίες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν παρουσιάσει διαβήτη κατά την διάρκεια της κύησης.

Η επιλογή τους

δεν ήταν τυχαία αφού ο διαβήτης κυήσεως, αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, αργότερα στη ζωή, εξηγούν στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine».

Όσες γυναίκες, θήλασαν τα μωρά τους είχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με όσες δεν τα είχαν θηλάσει.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο θηλασμός πιθανώς επηρεάζει τον μεταβολισμό και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, και έτσι, να εμποδίζει τον διαβήτη..

Σε μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of Oncology», αξιολογήθηκαν περίπου 37.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Όσες από αυτές είχαν θηλάσει τα μωρά τους χρόνια πριν αρρωστήσουν, είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μία επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού που λέγεται τριπλά αρνητικός καρκίνος.

Σε αναφορά της, η επικεφαλής της δεύτερης μελέτης, δρ. Μαρίσα Βάις, ανέφερε «Τα ευρήματα αυτά απηχούν εκείνα προγενέστερων μελετών.»

Το θεμελιώδη ερώτημα είναι: πώς μπορεί, όμως, να προστατεύει ο θηλασμός από τον καρκίνο του μαστού; «Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά πιθανώς οι μαστοί δεν αναπτύσσονται πλήρως εάν δεν θηλάσει η γυναίκα», δήλωσε η δρ. Βάις, ενώ πρόσθεσε «Ως φαίνεται η πλήρης εσωτερική ωρίμανσή τους επέρχεται μόνο όταν αποκτήσουν την ικανότητα να παράγουν γάλα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), συνιστούν στις γυναίκες να θηλάζουν επί τουλάχιστον έξι μήνες τα μωρά τους, για να αποκομίζουν και οι ίδιες και εκείνα τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα