Γιωρκάτζη: Aναστράφηκε η πορεία των ΜΕΔ

Η ύφεση έχει παρέλθει και η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης δήλωσε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής όπου ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι υπάρχει δρόμος να διανύσουμε για αυτό η πορεία εξυγίανσης δεν πρέπει αν χαλαρώσει.

Στάθηκε επίσης στις προκλήσεις της ανεργίας και των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων,

λέγοντας ότι η ίδια εκτιμά πως έχουν τεθεί οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη των δύο αυτών θεμελιωδών θεμάτων.

Οι δημοσιονομικές ανισοσκέλειες έχουν αντιμετωπιστεί είπε και ο τραπεζικός τομέας ατενίζει τις μελλοντικές εξελίξεις με αισιοδοξία. Εκτίμησε πως θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ και ανάπτυξη για το 2016 πέραν του 2% λόγω των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Ειδικότερα για το θέμα των ΜΕΔ, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η πορεία τους έχει επιτέλους αναστραφεί. Υπάρχει είπε πρόοδος στις αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ από το σύνολο των 27 δις, αναδιαρθρώθηκαν δάνεια αξίας 14 δις ευρώ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι από αυτά τα 14 δις τα 10,5 παραμένουν ακόμα ΜΕΔ εξαιτίας του ορισμού των ΜΕΔ.

Aναφερόμενη στο ζήτημα του Συνεργατισμού, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ό,τι ενδεχομένως να χρειαστεί μια μικρή ενίσχυση στο πλαίσιο του εποπτικού ελέγχου από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η οποία μάλλον δεν θα ξεπερνά τα 150-200 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με την γνωστή κόντρα στο παρελθόν μεταξύ της ιδίας και του Προεδρικού η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είπε ότι έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως δεν γνωρίζει τίποτε άλλο που να το διαφοροποιεί αυτό. «Οφείλω να έχω καλές σχέσεις», τόνισε.

Αναφορικά με το θέμα αναδιοργάνωσης της Κεντρικής Τράπεζας, η Διοικήτρια ανέφερε ότι η μελέτη των εξωτερικών συμβούλων έχει ολοκληρωθεί, όμως για τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης ζητήθηκε η συνδρομή του ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι στο διάστημα 2-10 Δεκεμβρίου κλιμάκιο του ΔΝΤ θα εξετάσει το όλο θέμα και θα υποβάλει εισηγήσεις. Πρόκειται είπε για τεχνική βοήθεια και άρα δεν θα καταβληθεί το όποιο ποσό διευκρίνησε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατήγγειλε ότι τράπεζες κάνουν λογιστικές αλχημείες και υπολογίζουν στους ισολογισμούς τους ως κεφάλαια, τόκους από ΜΕΔ τους οποίους όπως είπε δεν θα πάρουν ποτέ.

Απαντώντας η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είπε ότι εν μέρει το κάνουν όμως το στηρίζουν σε διεθνή λογιστικά πρότυπα. Η ΚΤΚ είπε λαμβάνει τα μέτρα της. «Εμείς εποπτεύουμε εάν οι τράπεζες δεν επιδείξουν τη δέουσα συναίσθηση στα προβλήματα των ΜΕΔ και υπό το φως ότι αυτά τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας στους ελέγχους από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, μελετούμε τρόπους ώστε μέρος αυτών των τόκων να μην λαμβάνονται υπόψη στα κεφάλαια των τραπεζών», είπε.

Περισσότερα σε λίγο

Keywords
Τυχαία Θέματα